OFICIAL de la Chișinău: Locuitorii de pe malul drept al Nistrului pot „trăi foarte bine” fără gazele „Gazprom”-ului, dar transnistrenii „trebuie să învețe să achite”, pentru că gazele gratuite din partea Rusiei nu vor veni „la nesfârșit”
Cetățenii de pe malul drept al Nistrului „pot trăi foarte bine” fără gaz de la concernul rus „Gazprom”, lucru pe care l-am demonstrat în noiembrie 2022, când Federația Rusă a redus substanțial volumele de gaze către R. Moldova și ne-am descurcat, însă „va fi mai greu” pentru cei din regiunea transnistreană, afirmă ministrul Energiei, Victor Parlicov.
Oficialul de la Chișinău este de părere că cei din Transnistria trebuie „să învețe să achite gazele”, pentru că „formula prin care ei beneficiază de facto de gaze gratuite din partea „Gazprom” nu va dura la nesfârșit”.
„Toată iluzia regiunii transnistrene se bazează pe acest gaz de facto gratuit care vine din Federația Rusă. Toată economia, bugetul lor, pensiile lor, toate lucrurile din regiunea ceea în mare parte sunt întreținute din acest gaz. Dacă astăzi Centrala termoelectrică moldovenească ar achiziționa gaze la prețurile de piață, care au scăzut semnificativ față de ce am avut un an sau doi în urmă, și s-ar apuca să-l plătească la prețuri de piață, eu nu cred că ei ar rămâne competitivi cu energia pe care noi am putea s-o procurăm din România, spre exemplu. (...) Regiunea transnistreană nu are la momentul actual capacitatea să achite gazele chiar și la prețurile joase de astăzi. Nici consumatorul casnic, nici industria și nici Centrala termoelectrică moldovenească. (...) Ei sunt mai vulnerabili. Cei din regiunea transnistreană trebuie să învețe să achite gazele, să-și crească prețurile pe interior și să învețe să le plătească. Formula asta în care ei beneficiază de facto de gaze gratuite din partea „Gazprom” nu va dura la nesfârșit”, a declarat marți-seară Victor Parlicov, în cadrul Clubului de Presă al Școlii de Jurnalism din Moldova.
Ministrul Energiei a calculat că, la prețurile de astăzi ale gazelor, Centrala termoelectrică moldovenească din stânga Nistrului ar produce și vinde energia cu 100 - 120 de dolari per megawatt-oră, ceea ce înseamnă că pentru Chișinău ar fi mult mai convenabil să procure energie electrică din România sau Ucraina.
În cadrul Clubului de Presă, ministrul Parlicov a mai anunțat că rezervele comerciale de gaze ale R. Moldova vor fi consumate până la finele lunii aprilie curent și „Moldovagaz” ar putea să înceapă a procura gaze de pe bursă. Potrivit aceleiași surse, în prezent nu există, nici la nivelul Republicii Moldova, nici la cel al Uniunii Europene, o decizie politică de punere a unor sancțiuni împotriva gazului rusesc, drept urmare acesta va fi tratat ca „orice alt gaz pe piață, atât timp cât este la cel mai bun preț”.
Amintim că, la sfârșitul lunii decembrie 2023, „Energocom” și „Moldovagaz” au semnat un contract de vânzare-cumpărare a gazelor naturale, care prevede livrarea unui volum de gaz de 451 de milioane de metri cubi pentru lunile ianuarie – aprilie 2024, la prețul de 550 de euro per mia de metri cubi.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România