Oficial de la Chișinău, la Conferința „Gazterm” din Polonia: „Într-un an și jumătate, am reușit să schimbăm statutul de țară cu 100% dependență de o singură sursă de aprovizionare cu gaze. În prezent avem capacități de a livra gaze din orice sursă”
Experiența R. Moldova în gestionarea crizelor energetice din ultimii doi ani și acțiunile întreprinse pentru asigurarea continuității livrărilor de gaze naturale și energie electrică către consumatori, în contextul deciziei unilaterale a „Gazprom” de a reduce livrările de gaze naturale către republica noastră, au fost prezentate de către secretarul de stat de la Ministerul Energiei, Constantin Borosan, în cadrul Conferinței „Gazterm” din Polonia.
Conferința cu genericul „Noua ordine energetică globală”, care are loc în perioada 14 - 17 mai, se află la a 26-a ediție și include, de asemenea, secțiunea dedicată „Parteneriatului transatlantic pentru securitatea piețelor de gaze din Europa”.
Secretarul de stat Constantin Borosan a menționat în cuvântul său de salut că gestionarea situației complicate în domeniul energiei a fost posibilă datorită sprijinului internațional de care s-a bucurat Republica Moldova.
„Într-un an și jumătate, noi am reușit să creștem securitatea energetică și să ne schimbăm statutul de la țară cu 100% dependență de o singură sursă de aprovizionare cu gaze naturale, iar în prezent avem capacități și cunoștințe de a livra gaze naturale din orice sursă alternativă”, a spus Constantin Borosan, citat de un comunicat de presă al Ministerului Energiei.
Potrivit lui Borosan, cazul R. Moldova noastre de creștere a securității energetice este oferit în prezent ca exemplu demonstrativ de succes în toată Europa.
„Mulțumim Poloniei pentru faptul că este parte a succesului nostru. În octombrie 2021, compania de stat PGNiG din Polonia a fost prima companie care a livrat gaze naturale alternative către republica noastră pentru a restabili presiunea în sistemul național de transport, iar începând cu luna mai 2022 „Energocom” beneficiază de suportul expertului în domeniul gazelor Maciej Wozniak, care este originar din Polonia”, a precizat Borosan.
În panelul de discuții „Utilizarea gazelor naturale în scopuri energetice în Uniunea Europeană din punct de vedere al impactului factorilor geopolitici”, Constantin Borosan s-a referit la importanța cooperării regionale între țări, necesitatea de dezvoltare a infrastructurii de interconectare și creștere a încrederii între partenerii comerciali.
La conferință participă și o delegație de la „Energocom” pentru a valorifica această oportunitate de extindere a cooperării și construirea relațiilor pe bază de încredere reciprocă.
Centrale electrice cu turbine pe gaz, oferite R. Moldova de către Uniunea Europeană: CSE a activat și Mecanismului de Protecție Civilă al UE în vederea asigurării securității energetice
DOC // Guvernul COMPENSEAZĂ creșterea tarifului la energie electrică pentru agenții economici din sectorul alimentar și din industria prelucrătoare: Până la 50% din creșterea tarifului la energia electrică, pe o perioadă de 3 luni
Maia Sandu, răspuns pentru separatistul Krasnoselski, care „distorsionează realitatea”: „Originea crizei nu este la Chișinău, ci la Moscova, care trebuie să vină cu soluții reale pentru această problemă”