OFICIAL // Câte mijloace de transport electrice și hibride au fost înregistrate în R. Moldova în ultimii opt ani: Creștere de 266% în cazul vehiculelor electrice și de 281% în cazul celor hibride, în primul trimestru din 2025


Tot mai mulți cetățeni ai R. Moldova optează pentru mijloace de transport electrice sau hibrid, care contribuie atât la diminuarea emisiilor de carbon, la reducerea consumului de combustibili fosili, cât și la îmbunătățirea calității vieții pentru toți participanții la trafic.
Datele Agenției Servicii Publice arată că, din 2018 și până în martie 2025, în R. Moldova au fost înregistrate peste 64 000 de mijloace de transport electrice și hibride.
Din numărul total al acestor autovehicule, 6 612 sunt electrice, dintre care 5 031 aparțin persoanelor fizice și 1 581 persoanelor juridice.
În ceea ce privește vehiculele hibride, inclusiv plug-in hibrid, au fost înregistrate în total 57 879 de unități, dintre care 50 669 aparțineau persoanelor fizice.
„Evoluția înmatriculărilor de vehicule electrice și hibride din ultimii opt ani evidențiază o tendință clară de creștere, înregistrând un progres remarcabil al trimestrului I din anului 2025. În această perioadă, au fost înmatriculate 828 de vehicule electrice și 6 396 hibride, depășind considerabil numărul de vehicule înregistrate în trimestrul I al anului precedent de către persoanele fizice și juridice - 311 în cazul vehiculelor electrice și 2 277 în cazul celor hibride. Această creștere semnificativă, de 266% în cazul vehiculelor electrice și de 281% în cazul celor hibride, evidențiază o accelerare a tranziției către mijloace de transport sustenabile în Republica Moldova”, susține Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED).
Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, crede că excesul de energie electrică produsă din surse regenerabile poate fi utilizat pentru încărcarea vehiculelor electrice.
„Avem 6 612 mașini electrice, plus vehicule hibride plug-in de ordinul zecilor de mii! Capacitatea unui acumulator este de minimum 50 kWh, în medie 80 kWh. Puterea încărcătorului este de minimum 7 kW. Cele mai răspândite sunt Type 2 de 14 kW. Cu o bună organizare a businessului care reprezintă stațiile de încărcare a vehiculelor electrice și a asociațiilor de producători de energie regenerabilă, tot excesul de energie electrice poate fi ușor utilizat la încărcarea vehiculelor electrice”, a opinat Borosan.









































































