ODIHNĂ ȘI TRATAMENT // Băile Tușnad - România, o stațiune montană cu comori naturale
Supranumită şi „mica Elveţie”, staţiunea primeşte această denumire nu doar datorită încadrării geografice într-un spaţiu muntos, dar şi datorită clădirilor vechi de tip elveţian ce datează din sec. XX. Principalele atracţii turistice ale acestei staţiuni sunt: Lacul Ciucaş, Bastionul Apor, Stânca Şoimilor, Lacul Sfânta Ana, Tinovul Mohoș, Stâncile Turnuri, pârtia de schi şi nu în ultimul rând izvoarele de apă minerală, care sunt folosite pentru tratarea diverselor boli.
Rezervaţia naturală Piatra Şoimilor se întinde pe o suprafaţă de 1,5 hectare, la vest de oraşul Băile Tuşnad, pe malul stâng al Oltului. Se află în lanţul vulcanic al Munților Harghita. Cea mai spectaculoasă privelişte a rezervației oferă turnul de andezit Piatra Şoimilor (824 m), care se înalţă deasupra văii Oltului, oferind o panoramă perfectă asupra cadrului natural. Rezervaţia îşi datorează titulatura unor floricele galbene, ce doar aici se găsesc în toată ţara, vulturica lui Teleki (Hieracium telekianum) şi vulturica înaltă (Hieracium piloselloides).
Lacul Sfânta Ana este unicul lac de crater vulcanic din Europa, fiind localizat în unul dintre cele mai pitoreşti areale naturale din ţară. Lacul nu este alimentat de izvoare, apa lui provine din precipitaţii, având astfel o puritate deosebită. Atât Lacul Sfânta Ana, cât şi Tinovul Mohoş fac parte din grupul masivelor Ciomat-Pucios. Conul vulcanic Ciomat se află în extremitatea sudică a munţilor vulcanici Harghita, fiind cea mai tânără construcţie vulcanică, care a erupt pentru ultima oară acum 29 de mii de ani.
Tinovul Mohoş, unul dintre cele mai pitoreşti locuri din ţară, este situat la 1 050 metri altitudine, fiind localizat în al doilea crater al aceluiaşi vulcan, Muntele Ciomat. Tinovul s-a format pe fostul lac Mohoş, apa acestuia fiind drenată prin eroziunea regresivă a pârâului Roşu. Aici au mai rămas ochiuri de apă, peste care s-a stabilizat turbăria. Tinovul reprezintă o rezervaţie peisagistică şi floristică, cu multe specii de plante rare, ocrotite, care sunt mărturii ale ultimei ere glaciare. Aici găsim plante relicte cum ar fi patru specii de roua cerului, sau 20 de specii de muşchi.
Valorile naturale, cunoaşterea biodiversităţii înseamnă o experiență sufletească, dar și o plăcere estetică. Judeţul Harghita și împrejurimile stațiunii sunt binecuvântate când vine vorba de comori peisagistice şi frumuseţi ale naturii. Să ne bucurăm de liniștea profundă, aerul curat, de sunetele şi priveliştea deosebită!
Pentru planificarea vacanței la Băile Tușnad, puteți să vă adresați agenției de turism:
Sovada Tur, tel.: 022844678, 079911004, e-mail:turism@sovada.md, www.sovada.md
Locația de cazare recomandată este:
Hotel O3zone 4*, tel.: 0040-266-335397, e-mail: rezervari@o3zone.ro, web: www.o3zone.ro
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România
Clasificare tarifară eronată a mărfurilor importate: Vameșii au găsit încă 87,366 de milioane de lei în 2024, în urma unor controale suplimentare