Oceane vaste si un singur supercontinent: cum va arata Pamantul peste 200 de milioane de ani
Stratul superior al Pamantului, cel pe care traim, e in continua schimbare. Chiar daca transformarile sunt lente, timp de sute de milioane de ani pot modifica total continentele si oceanele.
Intr-o simulare recenta, cercetatorii au ilustrat traiectoria placilor tectonice de-a lungul a 200 de milioane de ani. Potrivit expertilor, miscarea lor va crea un supercontinent, potrivit Daily Mail.
Ultimul supercontinent al Pamantului a fost Pangea, ce s-a format acum 310 milioane de ani si a inceput sa se fractureze acum 180 de milioane, pe masura ce placile tectonice s-au miscat, ceea ce a permis formarea oceanului Atlantic.
Urmatorul supercontinent se va forma in 200-250 de milioane de ani si exista 4 scenarii posibile de evolutie a placilor tectonice: Novopangea, Pangea Ultima, Aurica si Amasia.
In scenariul Novopangea, America de Nord si America de Sud se vor ciocni cu Antarctica, pe cand Africa se va contopi cu Eurasia. Toate continentele se vor uni la un moment dat si expertii cred ca acest scenariu e cel mai probabil.
Pangea Ultima va presupune existenta unui ocean imprejmuit de continentele de astazi, unite intre ele, pe cand in scenariul Amasia, toate continentele (cu exceptia Antarcticii) se vor deplasa catre nord.
Chiar daca simularea pentru noul supercontinent explica 4 scenarii posibile despre forma stratului superior al Pamantului, cercetatorii trebuie sa realizeze simulari pentru nenumarati alti factori precum clima, fauna, flora si supravietuirea oamenilor in fata acestor schimbari spectaculoase.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski