21:00:43 24.04.2025
Stiri

Occidentul trimite forțe în Ucraina: riscul unei confruntări directe NATO-Rusia și amenințarea unui conflict global

Actualitate 24.04.2025 18:45 Vizualizări569
Occidentul trimite forțe în Ucraina: riscul unei confruntări directe NATO-Rusia și amenințarea unui conflict global

Trimiterea unor „forţe de menţinerea păcii” occidentale în „teritorii istorice ruseşti” ar putea fi un scenariu care, potrivit secretarului Consiliului de Securitate rus Serghei Şoigu, „ar putea conduce la o confruntare directă între NATO şi Rusia, chiar la un al treilea război mondial pe termen lung”. Avertismentul a fost făcut joi, într-un interviu acordat agenţiei oficiale ruse de presă Tass.

La sfârşitul lui martie, preşedintele francez Emmanuel Macron evoca la Paris, în cadrul unei conferinţe de presă, ipoteza unor „forţe de reasigurare” care ar urma să fie „desfăşurate în Ucraina”, un plan susţinut şi de Regatul Unit. Macron a precizat că aceste forţe „nu au vocaţia să fie forţe de menţinerea păcii”, nici „forţe prezente pe linia de contact” şi nici să înlocuiască armata ucraineană. Ar urma să fie forţe „prezente în locuri strategice identificate în avans împreună cu ucrainenii” şi vor avea un „rol de disuasiune a unei potenţiale agresiuni ruseşti”.

Potrivit lui Serghei Şoigu, este mai corect ca aceste trupe să fie numite „invadatori şi ocupanţi”. El consideră că misiunea de menţinerea păcii este doar o acoperire pentru „controlarea Ucrainei şi resurselor sale minerale”. Fostul ministru al Apărării al lui Vladimir Putin în perioada 2012-2024, Şoigu reafirmă că „Rusia îşi rezervă dreptul de a folosi armament nuclear în cazul unei agresiuni împotriva sa sau a republicii Belarus, chiar şi cu utilizarea armamentului convenţional”.

Rusia „supraveghează îndeaproape pregătirile militare ale ţărilor europene”, avertizează Şoigu. El subliniază că, „conform Strategiei Securităţii Naţionale a Federaţiei Ruse, în cazul unor acţiuni ostile din partea statelor străine care ameninţă suveranitatea şi integritatea teritorială a Rusiei, ţara are legitimitatea de a lua măsuri simetrice şi asimetrice necesare pentru a bloca aceste acţiuni şi a preveni repetarea lor”.

El subliniază în continuare că disuasiunea nucleară „este îndreptată împotriva Statelor Unite şi coaliţiilor miitare care consideră Rusia drept un potenţial inamic şi care deţin armament de distrugere în masă sau forţe polivalente importante”. Aceste măsuri vor fi aplicate, de asemenea, statelor care îşi pun la dispoziţie teritoriul şi resursele pentru pregătirea şi implementarea unei agresiuni împotriva Rusiei, conchide Tass.

Stiri relevante
Top stiri

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte