OBSERVAȚII // Cele mai „FIERBINȚI” trei IERNI din R. Moldova, înregistrate în ultimii zece ani: Când am avut cea mai RECE iarnă și cel mai mare strat de zăpadă
R. Moldova are ierni tot mai blânde, iar explicația meteorologilor este încălzirea globală, care presupune creșterea pe termen lung a temperaturii medii de suprafață a Pământului din cauza activităților umane, în special a emisiilor de gaze cu efect de seră, cum ar fi dioxidul de carbon și metanul în atmosferă.
Datele Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS) arată că cea mai caldă iarnă, din întreaga perioadă de observații meteorologice care a început în anul 1886, a fost înregistrată recent pe teritoriul R. Moldova - în anul 2020.
În acea iarnă, temperatura medie a aerului a constituit +1,6..+3,3ºС, fiind cu 4,3 - 5,4ºС mai ridicată față de normă.
În iarna 2023, temperatura medie a aerului a constituit +0,6..+2,8ºС, fiind cu 3 - 3,8ºС mai ridicată faţă de normă, fapt semnalat în medie o dată în 15 - 20 de ani.
Ministerul Mediului informează că cele mai calde cinci ierni din întreaga perioadă de observații meteorologice s-au grupat în ultimii 20 de ani, fiind vorba despre anii 2020, 2007, 2023, 2022 și 2016, iar cele mai fierbinți trei ierni – în ultimii 10 ani.
Totodată, în nouă ierni din ultimele zece, temperatura medie sezonieră a fost mai ridicată față de normă.
SHS arată că cea mai rece a fost iarna anilor 1953 - 1954, când temperatura medie a aerului a fost de -8..-9ºC, cu 6-7ºC sub valorile normei. Cea mai rece iarnă din ultimii 20 de ani a fost înregistrată în anul 2003, când temperatura medie a aerului a fost de -4,5..-6,0ºС, cu 3 - 3,4ºС mai scăzută faţă de normă, fapt ce este atestat în medie o dată în 10 - 15 ani.
Cea mai îndelungată perioadă de menţinere a stratului de zăpadă a fost în iarna 1995 - 1996, când a durat pe parcursul întregului sezon de iarnă. Valoarea medie a grosimii maxime a stratului de zăpadă pe parcursul iernii constituie 10 - 20 cm. Cea mai mare grosime a stratului de zăpadă a fost de 89 cm și a fost înregistrată la Briceni în a doua decadă a lunii martie 1973.
Dintre fenomenele meteorologice extreme, cel mai mare pericol îl prezintă ninsorile puternice înregistrate pe teritoriul R. Moldova în medie o dată în 2 ani, viscolele - în medie o dată în 5 ani, depunerile de polei şi chiciura - în medie o dată în 3 ani, precum și scăderea temperaturii aerului de până la -25ºС și mai jos - în medie o dată în 5 - 10 ani în jumătatea de nord și o dată în 20 - 60 ani în cea de sud.
Șeful NATO: Posibilitatea doborârii dronelor care ameninţă Republica Moldova este mai degrabă o chestiune de reglat bilateral, între Bucureşti şi Chişinău
Organizațiile de tineret din R. Moldova pot beneficia de granturi de până la 600 de mii de lei: Programul pentru anul 2025, lansat de MEC
„Săptămâni dificile” din cauza riscurilor asociate aprovizionării cu gaze naturale a regiunii transnistrene, iar Chișinăul caută soluții. Radu Marian: „Asta NU înseamnă că noi trebuie să le plătim tarifele... Să vedem cine va plăti pentru gaze”