OBRĂZNICIE // Cum îl „felicită” premierul supărat Chicu pe Ambasadorul României la Chișinău cu ocazia Zilei Diplomatului: „Noi suntem la strâns”
Premierul R. Moldova, Ion Chicu, lasă să se înțeleagă că este supărat pe autoritățile României, care au declarat deschis, inclusiv la Bruxelles, că nu au încredere în actualul Guvern de la Chișinău, iar Bucureștiul va susține financiar proiecte care sprijină direct cetățenii din stânga Prutului.
Supărarea „transpare” dintr-un comentariu lăsat astăzi de premierul Chicu la o postare de pe Facebook a Ambasadorului României la Chișinău, Daniel Ioniță, care a felicitat colegii de la Chișinău cu prilejul Zilei Diplomatului din Republica Moldova: „Adresez cele mai cale felicitări colegilor moldoveni de la Chișinău și de pretutindeni și le doresc să aibă viziune și înțelepciune în îndeplinirea mandatelor încredințate. Le ofer, totodată, un citat din finalul de la Resbelul, de marele și mereu actualul Ion Luca Caragiale: Iată deci, că vederile noastre se întăresc prin glasurile oficiale ale celor două împărăţii cu pricină. În tot cazul însă, noi tot n-am pierdut speranţa în diplomaţia Europei: tot mai credem că are să se facă pace... dupe ce s'o isprăvi resbelul".
CITIȚI și Klaus Iohannis, NEMULȚUMIT de Guvernul R. Moldova: „Nu suntem deloc convinși că actualul Guvern de la Chișinău” își dorește parcurs european
Premierul Chicu nu l-a felicitat pe diplomat, dar i-a lăsat un mesaj „cu subînțelesuri” la postarea lui Daniel Ioniță: „...Aruncarea cu pietre îşi are vremea ei şi strângerea pietrelor îşi are vremea ei.... Sarbatoarea de azi ar fi un bun prilej pentru „sincronizare”. Noi suntem la „strâns”!”.
Amintim că, președintele României, Klaus Iohannis, a declarat joi, cu ocazia reuniunii anuale a ambasadorilor acreditați la București, că România va continua doar proiectele care sprijină direct cetățenii din Republică Moldova, atâta timp cât Guvernul de Chișinău nu arată că este determinat să își reformeze instituțiile și să urmeze un parcurs european.
„În ceea ce privește Republica Moldova, reiterez poziția României: parcursul european este singura și cea mai sigură cale către reformarea profundă a instituțiilor, de natură să aducă beneficii palpabile cetățenilor săi. Din păcate, așa cum am mai spus, nu suntem deloc convinși că actualul Guvern de la Chișinău își propune acest obiectiv. De aceea, vom continua doar proiectele de sprijin care sunt dedicate direct cetățenilor, proiectele cu impact la nivel local și proiectele de interconectare strategică”, a spus președintele.
CITIȚI și România realizează proiecte de zeci de MILIOANE de euro în R. Moldova, iar moldovenii privesc spre Moscova: „Fostul ambasador al SUA ştiţi ce spune: americanii fac drumuri, românii fac grădiniţe, iar moldovenii votează cu Rusia"
Mai devreme, și premierul Ludovic Orban de la București declara la Bruxelles că ceea ce se întâmplă la Chișinău este „involuție” și că „nu putem să considerăm un partener serios actualul Guvern”.
Iar raportorul Parlamentului European pentru R. Moldova, Dragoș Tudorache, a afirmat că banii de la Bruxelles vor veni dacă Chișinăul va demonstra că nu se îndepărtează de la angajamentele asumate în cadrul Acordului de asociere cu UE.
CITIȚI și Premierul Chicu a provocat mari SUPĂRĂRI la Bruxelles. Ce i-a nemulțumit pe oficialii UE
„Faptul că un guvern menține relații de bună vecinătate în jurul țării respective nu e neapărat un lucru rău. (…) Cred că Domnul Chicu, alegând să meargă prima oară la Moscova, a vrut să dea un semnal că pentru Guvernul pe care-l conduce relația cu Rusia, cu Moscova este foarte importantă. Și cel puțin eu așa înțeleg, că această relație este mai importantă decât relația cu Bruxellesul sau Bucureștiul”, a afirmat Dragoș Tudorache, într-un interviu pentru Radio Chișinău.
Vitalie Dragancea, consilierul premierului Ion Chicu, a ținut să explice, tot pe Facebook, de ce oficialul de la Chișinău a efectuat prima vizită a sa de peste hotare la Moscova. Potrivit acestuia, contractul de asigurare a R. Moldova cu gaze naturale de către „Gazprom” expira la finele anului 2019 și mai era necesar de abordat problema autorizațiilor pentru transportatori, dar și a exporturilor pe piața rusă.
A murit cântăreţul Gabriel Cotabiţă
Cele ZECE lecții importante pe care majoritatea dintre noi le învață prea târziu în viață
VIDEO // Putin apelează deja la dublurile digitale? Mișcările ciudate din ultimul său discurs ridică semne de întrebare