Obiceiul toxic care distruge orice relaţie de cuplu
Toată lumea ştie că aspecte precum lipsa intimităţii, lipsa comunicării şi infidelitatea emoţională sunt cauze majore ale problemelor din relaţie, dar ce zici de modul în care îi vorbeşti partenerului? Studiile arată că dacă în mod constant îţi critici partenerul, fie că o faci din dragoste sau este pur şi simplu un mod al vostru de a comunica, acest lucru poate eroda bazele relaţiei de-a lungul timpului. Este un obicei toxic pe care cercetătorul John Gottman îl identifică ca fiind unul dintre factorii care duc la divorţ.
Critică este atunci când te plângi de ceea ce vezi greşit în partener
De exemplu, un partener care critică ar spune ”Întotdeauna laşi vasele murdare în chiuvetă!”, în loc să spună ”Câte vase murdare s-au strâns. Mă poţi ajuta să le spăl după ce luăm cina?”. De cele mai multe ori tindem să ne criticăm partenerul atunci când el nu contribuie la nevoile noastre şi tot ce facem este să îi căutăm vinovaţi, aceasta fiind o formă prin care încercăm să ne protejăm. Din păcate, niciodată nu ne gândim să ajungem la rădăcina problemei.
Diferenţa dintre ”a te plânge de ceva” şi ”a critica”
Dacă îţi este greu să-ţi dai seama de modul în care te adresezi partenerului, adică nu eşti conştientă că, de fapt, nu te plângi de ceea ce se întâmplă, ci pur şi simplu îl critici, poţi lua ca reper cuvinte ca ”tu întotdeauna” sau ”tu niciodată”, care nu fac altceva decât să acuze.
”Un feedback sănătos ţine de comportament şi nu de persoană”, spune Kurt Smith, terapeut din California. ”Le putem spune partenerilor ce credem despre ei sau cum ne simţim, dar fără să-i criticăm ca indivizi”, adaugă specialistul. ”Atunci când comentariile noastre includ jigniri sau înjurături, mesajul pe care vrem să-l transmitem nu mai are nicio valoare, iar feedback-ul este în zadar. Critica este de cele mai multe ori ignorată din cauza modului în care este transmis mesajul”, mai spune Smith.
Cum să renunţi la critică şi să începi să comunici cu partenerul
Decât să-ţi acuzi jumătatea atunci când greşeşte, ideal ar fi să încerci să îi explici ce-ţi doreşti de la el şi, eventual, să discutaţi opţiunile pe care le aveţi în căutarea unei soluţii care să funcţioneze pentru amândoi.
”Critica nu este altceva decât o dorinţă mascată. Este un mod negativ de exprimare a nevoilor reale”, explică specialiştii.
Sursa: csid.ro
Exerciții militare ale rușilor în Transnistria cu tehnică blindată ce trebuia retrasă din 2003: Delegația Chișinăului în CUC denunță „discreditarea considerabilă” a mecanismul actual de menținere a păcii la Nistru
VIDEO // Separatistul Krasnoselski, pus să arate cât de mărinimoasă e Rusia, după ce „Gazprom” a lăsat în frig și întuneric Transnistria: „Rusia a făcut tot posibilul ca să livreze gaz, dar R. Moldova se opune”. Replica Guvernului de la Chișinău
VIDEO // Cetățenii R. Moldova care se află peste hotare trebuie să achite prima de asigurare medicală? Precizările CNAM