Oamenii lui Dodon și Voronin, puși la RESPECT după ce s-au OPUS ca militarii să aibă condiții mai bune: „Armata nu-i pușcărie, pentru ca să-i ții pe soldați ca pe niște vite. O să le dați la ruși adresele celor pe care îi vreți spânzurați...”
Socialiștii și comuniștii s-au opus astăzi în Parlament cu toate forțele ca militarii Armatei Naționale să aibă condiții mai bune de trai și de pregătire și să intervină în cazul în care R. Moldova s-ar afla în pericol. Aceștia au votat împotriva aprobării Strategiei Naționale de Apărare (SNA), care prevede, printre altele, creșterea bugetului pentru apărare la un procent din Produsul Intern Brut.
Documentul prezentat astăzi de ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, stabilește obiective clare pentru asigurarea securității statului, a cetățenilor și a infrastructurii critice, în contextul provocărilor actuale de securitate la nivel regional și global.
Principalele obiective, conform SNA, includ dezvoltarea și modernizarea capacității naționale de apărare, alinierea la standardele Uniunii Europene, aprofundarea relațiilor de cooperare și parteneriat la nivel bilateral, regional și internațional în domeniul apărării și securității militare, și poziționarea R. Moldova ca furnizor regional și internațional de securitate și stabilitate.
Această strategie pentru anii 2024-2034 i-a deranjat pe socialiști și comuniști, care au făcut trimitere la „neutralitatea” din Constituție, deziderat încălcat deschis de Federația Rusă.
Astfel, președintele Comisiei securitate națională și ordine publică din Parlament, Lilian Carp, a răbufnit la adresa formațiunilor proruse.
„Așa arată o mostră clasică de propagandioj. Dacă era viu astăzi Goebbels (fost politician german și Ministrul Propagandei Publice în timpul regimului nazist n.r.), atunci băiatul cu ușurință putea să facă un conspect (din discursurile socialiștilor și comuniștilor n.r.). Pui părți de adevăr, iar apoi vklucești durka (o faci pe prostul n.r.) și te apuci să promovezi porcării. S-a vorbit aici despre neutralitate permanentă, că asta îți asigură... nici Poliție nu-ți mai trebuie. Neutralitatea în sine, dacă nu pui nimic la temelie, nu îți asigură nimic”, a menționat Carp de la tribuna Parlamentului.
Acesta a oferit câteva exemple când neutralitatea nu a însemnat nimic pentru regimul fascist, pentru Uniunea Sovietică, dar și Vladimir Putin.
„Invazia Poloniei în 1939 – stat neutru. Cine a atacat Polonia, nu vă aduceți aminte? Prima a fost Germania nazistă, iar apoi prietenii lor din partea cealaltă (sovieticii - n.r.). A urmat Olanda, Belgia – state neutre. I-a ajutat neutralitatea în fața invaziei lui Hitler? Pe Norvegia a ajutat-o neutralitatea în 1940? Nu i-a ajutat. Dacă vorbim de prietenii din partea asta (rușii n.r.) - războiul ruso-finlandez. Finlanda era stat neutru. A ajutat-o asta? Dacă vorbim despre anexarea Țărilor Baltice în 1940... le-a ajutat neutralitatea? Sau dacă vorbim de R. Moldova în 1992, ne-a ajutat neutralitatea când au intrat peste noi cu tancurile și ne-au ucis frații și surorile? Au fugit din Transnistria peste 100 de mii de oameni. Pe georgieni i-a ajutat neutralitatea? Noi trebuie să înțelegem că neutralitatea trebuie recunoscută peste tot și nu în zadar se spune în diplomație: când armele tac, vorbesc diplomații. Astfel, noi trebuie să investim cât mai mult în diplomație, pentru ca această neutralitate să fie recunoscută. Și da, pentru ca să-ți păstrezi pacea, trebuie să te aliezi cu cei mai tari. Ca să-ți fie garantată neutralitatea și pacea”, a adăugat Carp.
De asemenea, deputatul a adus aminte că aliatul lui Putin, Alexandr Lukașenko, spunea cu text deschis planurile Rusiei în privința R. Moldova, arătând hărți cu armata rusă care urma să ajungă în Transnistria prin Odesa. În același timp, Carp s-a referit și la politica guvernării comuniste și socialiste de a distruge armata.
„Cine a spus că spre Transnistria se va face un coridor? Un bun aliat al lui Putin a ieșit cu o hartă și spunea de unde se va produce atacul. Arăta cum se va ajunge în Transnistria... Eu înțeleg că sunteți plătiți cu 30 de arginți ca să distrugeți tot, așa cum ați distrus armata. I-ați lăsat flămânzi pe soldați, i-ați lăsat să doarmă pe paturi de sârmă când ați fost la guvernare. Noi nu avem o bază normală pentru ei, unde să aibă condiții normale. Armata nu-i pușcărie, pentru ca să-i ții pe soldați ca pe niște vite. Și voi vă revoltați acum că vrem să creștem bugetul armatei la un procent din PIB, atunci când un nebun (Putin n.r.) alocă 7% dintr-o sumă uriașă. Își schilodește vecinul, sute de mii de morți, milioane de refugiați. Dacă Doamne ferește cade Ucraina, atunci ne vom trezi cu ei aici (rușii n.r.). Dar voi aveți nevoie doar de colaci și flori ca să-i întâlniți aici. Totodată, să dați adresele celor pe care îi vreți spânzurați, în condițiile în care vi se spun pe nume anumite lucruri. De aceea, noi ne dorim să avem o armată sănătoasă, o armată hrănită, îmbrăcată, pregătită. Și anumite instruiri în operațiuni de menținerea a păcii sunt pentru a le ridica calificarea și nu altceva. Relația cu NATO a început-o cineva, care a avut cât de cât rațiune în 2006 (Vladimir Voronin n.r.). Înțelegea în ce stare se afla armata atunci. Măcar respectați decizia pe care a luat-o atunci. Și nu mai umblați cu vorbe în dodii”, a conchis Carp.
Știați că cel mai vechi spital din R. Moldova împlinește 207 ani de la fondare? În 1817, funcționa într-o clădire cu 5 saloane și 36 de paturi: Astăzi poate spitaliza aproape 800 de pacienți în același timp
NOU // Prețul pentru o poliță de asigurare RCA pentru vehiculele va fi diferit de la un asigurator la altul: Ce se va întâmpla odată cu liberalizarea parțială a sectorului de asigurări
Aproape 200 de procurori și judecători vor primi compensații de la stat pentru transport și închirierea spațiului locativ, dacă lucrează la o distanță de cel puțin 20 de kilometri de localitatea în care își au domiciliul