Oamenii Kremlinului, REVOLTAȚI de faptul că R. Moldova NU mai este dependentă energetic de Rusia: „Pe piața internă a fost atrasă compania Romgaz, iar filialele Moldovagaz sunt supuse unor atacuri”
Reprezentantul așa-zisului bloc „Pobeda”, Alexei Lungu, este revoltat de faptul că autoritățile R. Moldova au renunțat la resursele energetice rusești și încearcă să diversifice cât mai mult piața, pentru ca cetățenii să aibă parte de prețuri cât mai mici la gazele naturale și să nu mai poată fi șantajați. Mai mult, liderul Partidului „Șansă” este deranjat că pe piața din R. Moldova a venit compania „Romgaz”, deținută de statul român.
„Maia Sandu, încercând să joace în campania sa electorală cu una dintre principalele noastre probleme - gazele naturale - cedează României infrastructura critică a țării. Președintele atrage pe piața internă compania „Romgaz”, deținută în proporție de 70% de statul român. În luna mai, filiala de la Chișinău a „Romgaz” a fost înregistrată la Agenția Servicii Publice și la Registrul de Stat al Persoanelor Juridice”, spune liderul formațiunii succesoare a Partidului „Șor”, care a fost scos în afara legii.
Potrivit lui Lungu, procesul de transfer nu ar fi început astăzi. „Anul trecut, întreaga infrastructură de transport a gazelor naturale a fost transferată către „Vestmoldtransgaz” - fiică a „Transgaz”. Bursa Română de Mărfuri a început deja să funcționeze în R. Moldova, încercând să influențeze dezvoltarea unei piețe energetice competitive, în special în sectorul gazelor naturale.
Companiile de stat românești absorb în mod activ infrastructura energetică a R. Moldova, iar autoritățile noastre nu fac decât să favorizeze acest lucru. Filialele „Moldovagaz” sunt supuse unor atacuri. Regimul face ca produsele noastre să devină și mai puțin competitive, iar țara pierde chiar și controlul asupra propriilor rețele de distribuție”, a adăugat reprezentantul „Pobeda”, bloc controlat de fugarul Ilan Șor.
R. Moldova a întreprins măsuri pentru diversificarea pieței de gaze, după ce compania rusă „Gazprom” a decis unilateral, în toamna anului 2022, să reducă volumul de gaze naturale trimis în R. Moldova cu 60%. Malul drept nu mai consumă astăzi gaze rusești, iar cantitatea livrată de „Gazprom” ajunge în totalitate în Transnistria.
Oficialii de la Bruxelles salută faptul că R. Moldova a devenit independentă energetic.
„R. Moldova nu mai este dependentă de gazele rusești din decembrie 2022. R. Moldova nici măcar nu mai consumă gaze rusești. Rețelele de energie electrică sunt sincronizate cu cele de pe continent, însă mai este un element de vulnerabilitate pe care trebuie să-l rezolvăm, astfel încât energia să nu mai poată fi folosită ca armă împotriva acestui stat nici în campaniile electorale, nici la referendumuri, nici în viața de zi cu zi a oamenilor”, a declarat pe 21 mai la Bruxelles comisarul european pentru Vecinătate și Extindere, Oliver Varhelyi.
Compania „Romgaz” de la București va putea livra, la Chișinău, gaze naturale la standarde europene, declarat zilele trecute Ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu, după o întrevedere, la sediul misiunii diplomatice, cu directorul general al „Romgaz”, Răzvan Popescu, și directorul general adjunct al companiei, Aristotel Jude.
Legat de acest fapt, ministrul Energiei de la Chișinău, Victor Parlicov, a declarat că „începe o nouă eră a gazelor naturale în R. Moldova”, după ce piața a fost liberalizată. Potrivit ministrului, procesul liberalizării pieței gazelor va aduce beneficii directe atât mediului de afaceri, cât și cetățenilor. „Deși a fost promovat narativul că „Gazprom” este singura piață ieftina de gaze, vreau să vă spun ca anul trecut, achiziționând gaze de pe piața europeană, am economisit 60 de milioane de euro. Vom demonstra că proiectul de integrare în UE va aduce beneficii fiecărui om, o concurență sănătoasă și o piață liberă, după model european, va oferi consumatorilor un preț mai bun decât cel propus de aranjări monopoliste care vin la pachet cu șantaje politice”, a punctat Victor Parlicov.
VIDEO // Noi imagini în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cum „striga” la Kozak
VIDEO // Noi FILMĂRI cu Dodon, Plahotniuc și Iaralov. Șeful statului povestește că merge la RAPORT la conducerea Federației Ruse: „Eu scriam notele lui Putin...”
DOC // Platon ar cere DESPĂGUBIRI de 250 de MILIOANE de dolari de la R. Moldova, prin intermediul juriștilor săi