Oamenii de afaceri din România, îndemnați să investească în agricultura R. Moldova: „Suntem în topul celor 10 state pe glob consacrate în producerea de vin, pe locul 6 pe glob la producerea miezului de nucă și pe primul loc la exportul de prune”
R. Moldova este un stat cu „un potențial enorm” în domeniul agricol, iar actuala guvernare își propune să dezvolte sectorul zootehnic pentru a acoperi deficitul de lapte pe piața internă și pentru a rezolva problema supraproducerii de cereale, dar și să accelereze producerea materialului semincer.
Peste 70 de lideri de companii și experți în afaceri din România au aflat luni prioritățile din domeniul agricol de la vicepremierul Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, care a încurajat investitorii de peste Prut să aloce resurse pentru modernizarea și dezvoltarea acestui sector din R. Moldova.
„La minister vorbim despre dezvoltarea agriculturii pe dimensiunea economică, în special a lanțurilor valorice, pentru că agricultura trebuie să devină o sursă de venituri. Ne orientăm pe două direcții care urmează să le fortificăm. Prima este zootehnia pentru a acoperi deficitul de lapte pe piața internă și pentru a rezolva problema supraproducerii de cereale. Alt obiectiv este producerea materialului semincer. Aceasta este o formă de diversificare a activităților agricole, care aduce profit. În 2023, am exportat peste 50 de mii de tone de material semincer în România. Noi dispunem de instituții de cercetare și de bază științifică în domeniu”, a menționat Vladimir Bolea.
CITIȚI și România GARANTEAZĂ pentru R. Moldova în fața marilor INVESTITORI din SUA: „R. Moldova este o zonă propice pentru investiții, iar acest lucru se datorează și României. Napa Vlley simte deja tensiunea, pentru că noi venim tare din urmă”
Viceprim-ministrul a recunoscut faptul că, în prezent, agricultura noastră este bazată mai mult pe „producerea și exportul de materie primă”, însă a dat asigurări că sectorul are „un potențial enorm”.
„Suntem în topul celor 10 state pe glob consacrate în producerea de vin. Suntem pe locul șase pe glob la producerea miezului de nucă și pe locul trei la exportul miezului de nucă în UE. Ocupăm primul loc la exportul de prună. Aceste cifre vorbesc despre faptul că suntem un stat cu potențial enorm în produsele agricole”, a punctat oficialul de la Chișinău.
Misiunea de afaceri a companiilor din România a fost organizată de Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham), în parteneriat cu AmCham România și cu sprijinul Ambasadei SUA. Evenimentul s-a desfășurat în contextul deschiderii negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, în scopul de a reuni asociații de afaceri și companii interesate în valorificarea spectrului de oportunități investiționale oferite de R. Moldova. Reprezentanții companiilor din România au avut la Chișinău dialoguri cu oficialii guvernamentali, care le-au vorbit despre reforme, stimulente fiscale și sprijinul oferit investitorilor.
Menționăm că România este statul care cumpără cele mai multe produse din R. Moldova - 35% în 11 luni ale anului 2023, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.
Un nou protest anunțat de Ilan Șor în fața Procuraturii Generale: „Degrabă, va fi imposibil de reparat situația”. Acțiunea urmează să aibă loc luni, 28 noiembrie
Prima reacție a Partidului „ȘOR”, după ce poliția a DEMONTAT corturile instalate pe bulevardul Ștefan cel Mare: „Noul simbol al PAS este, de astăzi, bâta și cagula”
Un nou protest de amploare în fața Președinției. Partidul „ȘOR" afirmă că la manifestația împotriva guvernării ar participa „peste 45 de mii” de oameni