06:55:07 22.01.2025
Stiri

O țară care era legată 99,99% de Rusia se rupe de Putin: Moscova e furioasă după sosirea militarilor americani

Actualitate 13.09.2023 07:10 Vizualizări2369 Autor: Ziarul National
O țară care era legată 99,99% de Rusia se rupe de Putin: Moscova e furioasă după sosirea militarilor americani

„Arhitectura de securitate a Armeniei a fost legată în proporție de 99,99% de Rusia, inclusiv în ceea ce privește achiziționarea de arme și muniție”, a declarat prim-ministrul acestei țări, Nikol Pashinyan, care a fost republică sovietică până în 1991.

Armenia și-a schimbat politica sa externă, având intenția de a se rupe de Rusia și a intra în sfera de influență a SUA. Primele forțe americane au sosit recent în Armenia pentru a participa la exerciții militare comune, lucru care a înfuriat Kremlinul.

Sosirea a 85 de soldați americani pentru o misiune de antrenament în Armenia a stârnit o puternică reacție negativă din partea guvernului rus, care are de multă vreme o alianță militară cu această țară din Organizația sa, Tratatul de Securitate Colectivă, potrivit VOA.

Personalul american se află în Armenia pentru un exercițiu numit Eagle Partner, în timpul căruia se vor antrena cu 175 de membri ai Brigăzii a 12-a de menținere a păcii din Armenia. Obiectivul este de a pregăti soldații armeni pentru o evaluare mai târziu în acest an a capacității lor de a se conforma standardelor NATO dacă sunt dislocați ca forțe de menținere a păcii.

Exercițiul de 10 zile va avea loc pe terenurile de antrenament din apropierea capitalei armene, Erevan. Forțele americane includ atât membri ai Diviziei 101 Aeropurtate, cât și ai Gărzii Naționale din Kansas. Sosirea trupelor americane în Armenia vine într-un moment în care tensiunile sunt mari în regiune.

Armenia și Azerbaidjanul, vecinul său de la est, au purtat două războaie în ultimele decenii pe teritoriul disputat al Nagorno-Karabah, care se află în limitele actuale recunoscute internațional ale Azerbaidjanului, dar care are o populație armeană mare.

Cel mai recent conflict a avut loc în 2020 și s-a încheiat printr-o pace negociată de Rusia, care impunea Armeniei să returneze pământurile pe care le confiscase anterior de la Azerbaidjan. În ciuda cifrei de afaceri, o mare parte din Nagorno-Karabah rămâne sub controlul unui guvern etnic armean separatist.

Încetarea focului a inclus instalarea a 2.000 de militari ruși într-o zonă cunoscută sub numele de coridorul Lachin, care leagă Armenia de Nagorno-Karabah. Prezența trupelor rusești pe coridor trebuia să permită oamenilor din Nagorno-Karabah accesul în Armenia, precum și să mențină deschisă o linie de aprovizionare către lumea exterioară.

Săptămâna trecută, odată cu sosirea trupelor americane, premierul armean Nikol Pashinyan a criticat Rusia într-un interviu acordat unui ziar italian, spunând că Moscova nu a reuşit să asigure securitatea Armeniei. El a acuzat guvernul rus că s-a îndepărtat de responsabilitățile sale în regiunea Caucazului de Sud.

„Arhitectura de securitate a Armeniei a fost legată în proporție de 99,999% de Rusia, inclusiv în ceea ce privește achiziționarea de arme și muniție”, a declarat Pashinyan pentru ziarul La Repubblica. "Dar astăzi, vedem că Rusia însăși are nevoie de arme, arme și muniție. Și în această situație, este de înțeles că, chiar dacă dorește acest lucru, Federația Rusă nu poate satisface nevoile de securitate ale Armeniei".

Pashinyan a adăugat: „Acest exemplu ar trebui să ne demonstreze că dependența de un singur partener în probleme de securitate este o greșeală strategică”.

În urma declarațiilor lui Pashinyan, guvernul său a luat de asemenea măsuri pentru ratificarea tratatului de creare a Curții Penale Internaționale, un organism care l-a pus sub acuzare pe președintele rus Vladimir Putin pentru crime de război pentru acțiunile întreprinse în timpul invaziei Ucrainei de către țara sa.

Într-o declarație de vineri, Ministerul rus de Externe a declarat: „Conducerea armeană a întreprins o serie de măsuri neprietenoase în ultimele zile, inclusiv lansarea procesului de ratificare a Statutului de la Roma al Curții Penale Internaționale, călătoria prim-ministrului la Kiev pentru a furniza ajutor umanitar regimului nazist și pentru a desfășura exerciții militare pe teritoriul armean cu participarea Statelor Unite”.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md