23:06:04 07.01.2025
Stiri

O tânără din R. Moldova, cu studii în România, a ajuns medic rezident în Franța: „Niciodată să nu spui niciodată, dar nu mă văd revenind acasă”

Moldovenii în lume 06.11.2017 17:00 Vizualizări7044 Autor: Ziarul National
O tânără din R. Moldova, cu studii în România, a ajuns medic rezident în Franța: „Niciodată să nu spui niciodată, dar nu mă văd revenind acasă” elenarobu.md

Adriana Ababii este o tânără din R. Moldova, în vârstă de 27 de ani, care lucrează medic rezident în Franța. Pe moment, este stabilită în orașul Tours, după ce și-a făcut studiile în Medicină în România, apoi a decis să vină în Franța.

A ales să se facă medic, pentru că este o meserie nobilă, o meserie care este în slujba oamenilor, o meserie menită să salveze vieți.

În interviul pe care Adriana Ababii l-a oferit blogului elenarobu.md, tânăra povestește cum este sistemul medical francez și de ce nu își vede viitorul acasă:

A decis să își facă studiile în afara țării, pentru că așa are mai multe oportunități

Decizia de a pleca în Franța a fost una inspirată de către diriginta mea, care mi-a fost, de altfel, și profesoară de limba franceză. Mi-a descris această țară atât de frumos, atât de idilic aproape și mi-a stârnit interesul față de cultura franceză, față de literatura franceză și, nu în ultimul rând, față de frumoasa limbă franceză încă de pe băncile liceului. Când am ajuns deja la facultate, am hotărât să fac un an Erasmus la Marseille. Acest an absolut minunat, plin de experiențe memorabile, m-a convins irevocabil că anume aici, în Franța, vreau să învăț mai departe, vreau să trăiesc și vreau să descopăr frumusețea acestei țări, nu doar în calitate de turist, dar și în calitate de cetățean al ei.

Adaptarea în Franța a fost una dulce-amară

Am exact un an de când sunt în Franța, iar adaptarea a fost una dulce-amară. Dat fiind faptul că mai făcusem deja un an de studii în Franța, bariera lingvistică am depășit-o destul de repede. Dificultățile cele mai mari le-am întâlnit atunci când am început să lucrez în calitate de medic-rezident. M-am trezit brusc cu o responsabilitate enormă pe umerii mei, pentru care încă nu eram pregătită. Sistemul medical din România nu te pregatește în timpul facultății să fii un clinician bun. Ai parte de foarte multă teorie, dar nu ești învățat să ai o gândire analitică sau practică.

Francezii sunt foarte politicoși, tacticoși și diplomați. Am putea împrumuta de la ei, în primul rând, faptul că au făcut din sport un stil de viață. Sunt foarte iubitori de activități fizice, mai ales, în aer liber.

Medicii rezidenți se bucură de multe facilități pe care le oferă statul francez

În primul rând, îți este asigurată mâncarea minimum o dată pe zi, iar ora prânzului este respectată cu strictețe de către toți doctorii – de la mic la mare. În al doilea rând, îți pot fi rambursate anumite cheltuieli pe care le poți avea, cum ar fi bani de benzină, dacă ai stagiu la periferia orașului și ești nevoit să faci naveta zilnic sau reduceri la abonamentele pentru navetele cu tren s.a.m.d. Apoi, bluzele de spital și tot echipamentul medical necesar îți sunt oferite gratis. Ai toate condițiile necesare să te concentrezi doar la ceea ce faci și să nu fii nevoit să îți faci griji pentru nimic altceva ce nu ține de lucru.

Sistemul medical din Franța este unul foarte bine pus la punct

Totul, dar absolut totul, este gândit și organizat până în cele mai mici detalii. Datele pacienților sunt informatizate și poți avea acces instantaneu la tot istoricul internărilor și consultațiilor acestora. Serverul sau aplicația unde introduci toate aceste date este unul foarte inteligent și este structurat în așa fel, încât să nu omiți niciun element-cheie din îngrijirea pacienților. Atunci când vrei să prescrii un medicament și nu cunoști posologia, adică modul în care trebuie administrate medicamentele, efectele adverse sau interacțiunea cu alte medicamente, poți avea acces la o mare bază de date farmacologice, la nivel național, care se numește Vidal. Mai mult, această bază de date se actualizează aproape săptămânal și o poți accesa chiar și de pe telefonul mobil.

Vrea să se specializeze în ginecologie și medicină reproductivă

În societatea actuală, din ce în ce mai multe cupluri se confruntă cu problema infertilității, atât masculină cât și feminină.

Și Adriana, ca și mulți alți tineri moldoveni care au învățat în străinătate, nu își văd viitorul acasă, în R. Moldova: „Niciodată să nu zici niciodată, dar în viitorul apropiat eu nu mă văd revenind acasă”.

Citiți întregul reportaj AICI.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md