O Rută a Meșteșugarilor din R. Moldova, lansată de Ziua Mondială a Turismului
O Rută a Meșteșugarilor care reunește 20 de meșteri populari din R. Moldova a fost lansată astăzi, de Ziua Mondială a Turismului.
Potrivit Agenției de Investiții „Invest Moldova”, meșterii populari și centrele de meșteșugărit selectate au diferite tipuri de activitate, cum ar fi confecționarea covorului tradițional, costumul tradițional, confecționarea și prelucrarea artistică a ceramicii, ceramică utilitară, confecționarea articolelor din metal, prelucrarea artistică a lemnului, prelucrarea articolelor din piele, țesut, croșetat, împletit, construcția fluierelor, obiectelor de uz casnic și altele.
Scopul acestei rute este de a crea un mediu de colaborare și comunicare între meșteșugarii autohtoni, dând posibilitatea valorificării potențialului cultural acumulat de-a lungul istoriei.
„În pofida impactului pandemiei, actorii din industria turismului din Republica Moldova s-au dovedit a fi rezistenți, flexibili și cu capacitate de adaptare la noile condiții. Anul 2021 a conturat foarte clar strategia în domeniu, accentul fiind pus pe turismul de proximitate, experiențele autentice, prevalând în preferințele turiștilor. Agenția de Investiții “Invest Moldova” desfășoară un șir de activități și programe menite să valorifice patrimoniul istoric și cultural al țării noastre și să-l aducă pe harta turiștilor atât interni, sau din țările vecine, cât și din lumea întreagă. Mă bucur mult că putem lansa astăzi una dintre aceste inițiative, Ruta Meșteșugarilor, care va permite turiștilor să cunoască mai bine tradițiile țării noastre și le va oferi experiențe unice”, a declarat Ion Iordachi, directorul interimar al Agenției de Investiții, la evenimentul de lansare a rutei amintite.
Potrivit Datelor Biroului Național de Statistică, în prima jumătate a anului 2021, agențiile de turism şi turoperatorii din țară au deservit peste 96 de mii de turiști și excursioniști, ceea ce este de 2,6 ori mai mult față de aceeași perioadă a anului 2020, când pandemia a paralizat, practic, domeniul.
Tursimul receptor rămâne în continuare la un nivel scăzut, turismul emițător și intern deținând cea mai mare pondere în numărul total de turiști și excursioniști. În procente, piața se împarte în felul următor: 66,6% - turism emițător, 30,2% - turism intern și 3,2% - turism receptor.
Vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell, decorat cu „Ordinul de Onoare” al R. Moldova: Premiu de la Chișinău și pentru Stefano Sannino
Recordul lui Kasparov, doborât: Campion mondial la șah la vârsta de 18 ani
Cine sunt cei patru concurenți care merg în FINALA emisiunii Vocea României 2024