O reţea uriaşă de propagandă rusă care viza Europa, dezactivată de Facebook
O reţea de dezinformare extinsă, originară din Rusia, a încercat să folosească sute de conturi false de social media şi zeci de site-uri de ştiri false pentru a răspândi ideile Kremlinului despre invazia Ucrainei, a dezvăluit marţi Meta.
Compania, care deţine Facebook şi Instagram, a anunțat că a identificat şi a dezactivat operaţiunea înainte ca aceasta să reuşească să obţină o audienţă mare. Cu toate acestea, Facebook a declarat că a fost cel mai mare şi mai complex efort de propagandă rusă pe care l-a descoperit de la începutul invaziei, potrivit AP.
Operaţiunea a implicat peste 60 de site-uri web create pentru a imita site-uri de ştiri legitime, inclusiv ziarele The Guardian din Marea Britanie şi Der Spiegel din Germania. Cu toate acestea, în locul ştirilor reale raportate de aceste instituţii, site-urile false conţineau link-uri către propaganda rusă şi dezinformare despre Ucraina. Peste 1.600 de conturi false de Facebook au fost folosite pentru a răspândi propaganda în Germania, Italia, Franţa, Marea Britanie şi Ucraina.
Ce spunea propaganda rusă?
Constatările au evidenţiat atât promisiunea companiilor de social media de a-şi supraveghea site-urile, cât şi pericolul pe care dezinformarea continuă să îl reprezinte.
„Video: Falsă înscenare la Bucea dezvăluită!”, susţinea una dintre ştirile false, care acuza Ucraina de masacrarea a sute de ucraineni într-un oraş ocupat de ruşi.
Conturile false de pe reţelele de socializare au fost apoi folosite pentru a răspândi link-uri către ştirile false şi alte postări şi videoclipuri pro-ruse pe Facebook şi Instagram, precum şi pe platforme precum Telegram şi Twitter. Reţeaua a fost activă pe tot parcursul verii.
Kremlinul a folosit dezinformarea online şi teoriile conspiraţiei
„În câteva ocazii, conţinutul operaţiunii a fost amplificat de paginile oficiale de Facebook ale ambasadelor ruseşti din Europa şi Asia”, a declarat David Agranovich, directorul Meta pentru dezorganizarea ameninţărilor. „Cred că aceasta este probabil cea mai mare şi cea mai complexă operaţiune de origine rusă pe care am dezorganizat-o de la începutul războiului din Ucraina, la începutul acestui an”.
De la începutul războiului, în februarie, Kremlinul a folosit dezinformarea online şi teoriile conspiraţiei în încercarea de a slăbi sprijinul internaţional pentru Ucraina. Grupuri legate de guvernul rus au acuzat Ucraina de organizarea de atacuri, au pus războiul pe seama unor acuzaţii nefondate privind dezvoltarea de arme biologice de către SUA şi au prezentat refugiaţii ucraineni drept criminali şi violatori.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania