O nouă victorie la CtEDO pentru fermierii din Dubăsari cărora separatiștii nu le-au permis să-și lucreze terenurile agricole: Federația Rusă, recunoscută din nou VINOVATĂ
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a pronunțat astăzi Hotărârea în cea de a doua cauză a fermierilor din raionul Dubăsari (Oprea și alții împotriva Moldovei și Rusiei), a căror terenuri au fost sechestrate de către administrația secesionistă de la Tiraspol.
Înalta Curte de la Strasbourg a recunoscut Federația Rusă vinovată de încălcarea dreptului de proprietate sau folosință asupra cotelor de teren în raport cu fermierii din R. Moldova.
„Consecințele abuzurilor din anul 2004 comise de către administrația secesionistă, care a blocat accesul la terenuri și a preluat controlul asupra acestora se resimt și la momentul de față. Aparent, problema ar fi fost soluționată prin instituirea unor mecanisme ce ar asigura accesul la terenurile aflate în proprietate privată, totuși încă nu se cunoaște cât de sustenabile sunt acestea, având în vedere că administrația de la Tiraspol deseori încalcă angajamentele asumate”, susține Alexandru Postica, directorul Programului Drepturile Omului de la Asociația „Promo-LEX”.
Astfel, CtEDO a dispus încasarea unui prejudiciu de 63 000 de euro pentru cei 42 de reclamanți și alte 4 000 de euro pentru cheltuieli de reprezentare.
În iulie 2018, Curtea de la Strasbourg a pronunțat Hotărârea în cauza „Sandu și alții împotriva Moldovei și Rusiei”, unde a dat câștig de cauză celor 1 646 de proprietari de terenuri agricole şi celor trei societăți comerciale agricole, reclamanți în dosar, iar Federația Rusă a fost găsită vinovată de încălcarea drepturilor reclamanților.
CITIȚI și Rusia, OBLIGATĂ să plătească despăgubiri de aproape 2,8 milioane de euro fermierilor din raionul Dubăsari, lipsiți ilegal de pământuri: CtEDO a respins cererea Moscovei
Atunci, Federația Rusă a fost obligată să le plătească celor 1 646 de persoane fizice și trei companii agricole din satele Doroțcaia, Pârâta, Molovata-Nouă, Pohrebea şi Cocieri, raionul Dubăsari, 2,789 de milioane de euro, pentru că ultimii nu și-au putut prelucra pământurile situate după traseul Râbnița-Tiraspol.
Problema terenurilor agricole, aflate după traseul rutier Tiraspol-Dubăsari-Râbniţa a apărut în 1998, atunci când administrația de la Tiraspol a instalat în mod ilegal posturi pe traseul Tiraspol – Râbnița. La finele sezonului agricol din anul 2004 ,reclamanților li s-a interzis accesul spre proprietățile lor, astfel aceștia au suport pierderi de zeci de milioane de lei, fapt ce s-a repetat și în următorul sezon agricol din 2005.
Studiu îngrijorător: Oamenii de ştiinţă spun că au descoperit cauza înmulţirii inexplicabile a cazurilor de cancer
Ziua Culturii Naționale: ICR „Mihai Eminescu” și Ambasada României în R. Moldova organizează concertul cu genericul „Enescu. Rapsodii și poeme”, la 70 de ani de la trecerea în neființă a marelui compozitor român
FOTO // Ce s-a ales din automobilul care a explodat într-o benzinărie de pe str. Albișoara din Chișinău: Se alimentase cu gaz și s-a aprins din mers. Șoferul a avut nevoie de îngrijiri medicale