23:16:11 22.11.2024
Stiri

O NOUĂ ŢARĂ ÎN EUROPA: „Nu este cale de întoarcere”

International 20.05.2013 15:04 Vizualizări2938 Autor: Ziarul National


O NOUĂ ŢARĂ ÎN EUROPA: „Nu este cale de întoarcere”
Alfred Bosch este purtător de cuvânt în congresul Spaniei pentru Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Acesta a scris o opinie pe
iberosphere.com în care termenii privind independenţa Cataluniei sunt foarte radicali.



Intitulat „Catalunia este aproape de independeţă în ciuda Madridului", comentariul lui Bosch arată că ruperea celei mai bogate provincii din Spania şi constituirea sa ca stat independent nu este un obiectiv uşor de atins şi nici nu se poate spune când şi cum anume se va realiza acest lucru. Dar, spune acesta, „se poate afirma că drumul e deschis, planurile au fost schiţate şi duse la îndeplinire şi, în mod sigur, nu mai este cale de întoarcere la vechea dependenţă".

Criza economică din Spania alimentează starea de spirit separatistă din Catalunia. Ea îi determină pe catalani să pună problemele lor economice pe seama unui sistem naţional care, în opinia lor, îi obligă să aducă o contribuţie disproporţionată în raport cu restul Spaniei. Această idee se regăseşte şi în comentariul oficialului ERC.

Perspectiva independenţei regiunii autonome Catalunia din Spania nu suscită entuziasm în Europa. Există ţări ca Belgia, Cipru, Italia, România, Slovacia şi Marea Britanie, în care mişcările separatiste ale unor minorităţi naţionale s-ar putea inspira din secesiunea catalană.

In extremis, însă, UE nu ar avea de ales decât să respecte un proces de independenţă care a ţinut seama cu scrupulozitate de legislaţia internaţională.

Catalunia are o tradiţie „mândră'' de autoguvernare datând din Evul Mediu. Revolta catalană împotriva suzeranităţii spaniole, în 1640, şi războiul ulterior, soldat cu înfrângerea Cataloniei, reverberează până astăzi. Mai recent, un moment decisiv a existat în 2010, când Curtea Constituţională a Spaniei a respins în mare măsură un nou statut de autonomie pentru Catalunia aprobat de Parlamentul naţional în 2006.

De curând, formaţiunile politice CiU şi ERC au prezentat declaraţia de suveranitate grupurilor parlamentare care susţin referendumul. Textul, care a fost respins ulterior, sublinia că o astfel de consultare va servi pentru „constituirea Cataloniei într-un stat al Europei".

Potrivit textului, Catalunia are, „din motive de legitimitate democratică, caracter de subiect politic şi juridic suveran". Este vorba despre o scurtă declaraţie în cinci puncte pe care preşedintele Generalitat (Guvernul autonom catalan), Artur Mas, şi liderul ERC, Oriol Junqueras, doresc să le transforme în începutul oficial şi solemn al procesului de dobândire a independenţei, mai scrie capital.ro



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md