O nouă PROVOCARE pentru Uniunea Europeană
Slovacia, un stat membru al Uniunii Europene cu o populație de cinci milioane de locuitori, este zguduită din temelii de criză politică provocată de uciderea jurnalistului de investigație Jan Kuciak, 27 de ani.
Acesta împreună cu prietena lui Marina Kusnirova au fost găsiți împușcați în apartamentul lor din localitatea Velka Malka situată în apropierea capitalei Bratislava.
Jan Kuciak lucra pentru cel mai mare site de știri din Slovacia, Aktuality.sk, aflat în proprietatea companiei germane de presă Axel Springer. De asemenea colabora cu Centrul Ceh pentru Jurnalismul de Investigație, Investigative Reporting Project Italy, dar și cu rețeaua de jurnaliști din Proiectul de Investigare a Crimei Organizate și a Corupției. Ancheta la care lucra nu a fost finalizată, dar a fost publicată de către site-ul Actuality.sk, iar în ea, jurnalistul prezenta legăturile dintre mafia italiană Ndrangheta și guvernul slovac.
Afacerile investigate se refereau la modalitatea prin care membri ai sindicatului crimei italian drenau 8,5 milioane de euro pe an din fondurile Uniunii Europene, bani proveniți din „subvenția pentru terenuri agricole” atât de populară și în România. Aceștia, în complicitate cu reprezentanți ai guvernului slovac, făceau raportări false la Uniunea Europeană cu privire la suprafețele cultivate pe care le aveau în proprietate astfel încât să primească sume suplimentare de bani în contul subvenției pentru agricultură.
Legătura dintre mafioți și guvern
În ultima anchetă a lui Jan Kuciak, jurnalistul demonstra legătura între italieni stabiliți în Slovacia în urmă cu 14 ani care aveau legături cu mafia și Vilam Jasan, secretarul de stat al Consiliului de Securitate. De asemenea, jurnalistul a relatat că interesele mafiei ajunseseră până în cabinetul primului-ministru Robert Fico care o angajase pe post de asistență pe Maria Troskova, un fost model topless și o participantă la concursul Miss Universe, asociată cu italieni stabiliți în Slovacia cu conexiuni în sindicatul crimei 'Ndrangheta.
La scurt timp după publicarea ultimului articol al Jan Kuciak, atât secretarul de stat Vilam Jasan cât și asistenta primului-ministru Maria Troskova au demisionat, declarând că nu au nicio legătură cu dubla crimă.
Într-o acțiune șocantă, prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, a susținut o declarație de presă preluată de toate televiziunile, în care a anunțat o recompensă de un milion de euro pentru cel care oferă informații decisive pentru prinderea ucigașului.
Pe o masă, lângă pupitrul prim-ministrului, se aflau expuse pachetele cu bancnote, creând o imagine care a tulburat o mare parte din opinia publică slovacă. Alături de oficialii nominalizați în articol a demisionat și ministrul Culturii, care a anunțat că nu vrea să fie asociat cu persoane suspectate de corupție care apar în ancheta unui jurnalist ucis.
Corupția ucide
În Slovacia au avut loc alegeri în 2016, iar social-democrații conduși de Robert Fico au câștigat 28% din cele 150 de locuri ale Parlamentului. Peisajul electoral extrem de fragmentat de după alegeri i-a permis lui Fico să creeze o majoritate de centru-stânga extrem de fragilă. Acuzațiile de corupție venite din partea presei sunt frecvente pentru guvernul condus de liderul social-democrat, iar această criză ar putea să-l determine să demisioneze. În weekend au avut loc manifestații ample de protest la Bratislava, capitala Slovaciei.
„Cu paisprezece ani în urmă, în orașul Michalovce a sosit un italian numit Carmine Cinnante... Câteva luni mai târziu, poliția italiană a venit să-l aresteze pe Cinnante. Motivul a fost contrabandă cu arme în Italia pentru șeful mafiei Guirin Iona. Iona conducea Belvedere Spinello, unul dintre clanurile Ndrangheta. După cum arată documentele din anchetă, Carmine Cinnante este de asemenea membrul acesteia. Un om pe care autoritățile slovace îl cunosc doar că antreprenor în agricultură”, scrie Jan Cuciak în ultima sa anchetă în care descrie relația lui Cinnante cu Antonino Vadala, un alt membru al mafiei italiene, care o angajează pe Maria Troskova, apoi o plasează la cabinetul parlamentarului Vilam Jasan pentru ca de acolo să ajungă asistenta premierului Robert Fico.
Vilam Jasan, după alegerile din 2016, ajunge secretarul Consiliului de Securitate (varianta CSAT-ului românesc), primește acces la toate informațiile secrete și îi raportează direct prim-ministrului Robert Fico.
Precedentul Malta
Aceasta e a doua crimă petrecută într-un stat membru al Uniunii Europene în ultima jumătate de an, în urma căreia este eliminat un jurnalist de investigație.
În octombrie 2017, automobilul lui Daphne Caruana Galizia a fost aruncat în aer, iar incomoda jurnalistă din Malta și-a pierdut viața. Și ea a scris despre corupția din mica insulă din Marea Mediterană și legăturile dintre membrii Executivului și reprezentanți ai lumii interlope.
Trei persoane au fost puse sub acuzare, acestea fiind implicate în traficul cu petrol furat din Libia și vândut ilegal în Italia. Cei trei au planificat asasinarea jurnalistei vreme de două luni, bomba fiind detonată cu ajutorul telefoanelor mobile. Suspecții sunt arestați și nu există informații dacă e vorba de o crimă la comandă, ancheta autorităților fiind în desfășurare.
În cazul Daphne Caruana Galizia, Parlamentul European, în urma unei dezbateri în plen, a trimis o misiune de investigații. „Am făcut un raport care a fost foarte prost pentru Malta după care, în Parlamentul European, am votat o rezoluție pentru activarea articolului 7”, ne-a declarat eurodeputatul român Monica Macovei, care a participat la această misiune.
Misiunea Parlamentului European
Articolul 7 este o sancțiune luată de către reprezentanții Uniunii Europene prin care, în urma unei proceduri de audiere, pot să suspende dreptul de vot al unui stat membru în Consiliul European.
„Am stat o oră și jumătate cu prim-ministrul din Malta care a tot încercat să vorbească despre activitatea de supraveghere bancară, bănci, oficiul contra spălării banilor și așa mai departe, dar am discutat și cu martori sub acoperire și cu alți jurnaliști”, a povestit Monica Macovei.
„Sunt convinsă că se va face o astfel de misiune și pentru Slovacia, există precedentul Malta și chiar dacă grupul socialiștilor din Parlamentul European s-a opus, există susținerea grupului popular. În final, și în Slovacia se va ajunge ca și în cazul Maltei la această rezoluție prin care vom cere suspendarea dreptului de vot în Consiliul European”, a adăugat doamna Macovei, explicând care va fi linia de acțiune a Parlamentului European față de situația creată în Slovacia în urma uciderii jurnalistului de investigații Jan Kuciak.
Procurorul european
La nivelul Uniunii Europene, prin votul parlamentului și aderarea la proiect a 20 de state membre din 28, s-a decis înființarea Biroului Procurorului European, cu sediul în Luxemburg, o instituție de investigare a faptelor de corupție la nivel european. Această instituție va fi funcțională începând cu anul 2019, în cea mai optimistă situație.
„Instituția procurorului european trebuie să facă față și presiunii guvernelor corupte din UE, acesta e unul dintre motivele pentru care se creează. Vor fi procurori din toate statele membre și corupte și necorupte și trebuie să facă față, dar să vedem cum începe. Avem regulamentul, acum se lucrează la constituirea biroului și la alegerea oamenilor”, a mai declarat Monica Macovei.
Amintim că eurodeputatul român e unul dintre inițiatorii acestui proiect de înființare a procurorului european, idee pentru care a militat ani la rând în Parlamentul European. Monica Macovei a fost ministrul Justiției din România în perioada 2004-2007, jucând un rol important în ce privește declanșarea procesului de lupta împotriva corupției.
În contextul extinderii influenței grupărilor criminale asociate cu corupția politică la nivel înalt în democrațiile din Estul Europei, există posibilitatea ca astfel de situații tragice să mai apară la nivelul Uniunii Europene, reprezentând un semn de slăbiciune și o amenințare pentru această construcție politică.
România nu este în afara acestui fenomen, având o democrație fragilă, cu o clasa politică zguduită de scandaluri de corupție în serie.
„'Ndrangheta este înrădăcinată, nu numai infiltrată, în toată Italia și în țări europene ca Germania, Elveția, dar și în Europa de Est, în Slovacia, în Bulgaria și în România. Ndrangheta este pe cale să se extindă către Est. Ea se duce acolo unde găsește putere, bani de administrat și oportunități”, a declarat procurorul italian Nicola Gratteri. El a susținut că în spatele uciderii jurnalistului slovac s-ar putea să se afle familii mafiote din regiunea Calabria.
În ultima jumătate de an este al doilea caz de eliminare a unui jurnalist implicat în dezvăluirea faptelor de corupție. Acest eveniment tragic ridică mari semne de întrebare în ce privește capacitatea Uniunii Europene de a stopa fenomenul extinderii corupției și cel de proliferare a activităților de tip mafiot.
Sursa: ziare.com
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei