01:23:03 24.04.2025
Stiri

O nouă PREMIERĂ la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”: Intervenția minim invazivă efectuată pe inimă care a salvat viața unei tinere de 22 de ani

Actualitate 21.04.2023 10:28 Vizualizări2215
O nouă PREMIERĂ la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”: Intervenția minim invazivă efectuată pe inimă care a salvat viața unei tinere de 22 de ani SCR „Timofei Moșneaga”

O tânără de 22 de ani, diagnosticată cu o malformație cardiacă congenitală, a fost tratată de medicii Spitalului Clinic Republican (SCR) „Timofei Moșneaga” prin aplicarea în premieră a metodei minim invazive. Până acum astfel de intervenții se realizau prin metoda clasică.

Tinerei i-a fost depistat viciul cardiac înnăscut, numit defect septal atrial extins la vârsta adultă.

Potrivit specialiștilor de la SCR „Timofei Moșneaga”, fata a fost diagnosticată cu defect septal interatrial masiv – o malformație în care lipsește o porțiune din integritatea septului. Acest defect este considerat „masiv” atunci când există o gaură foarte mare în sept, care duce la șuntarea sângelui din atriul stâng în atriul drept, astfel mărind volumul circulant de sânge în părțile drepte ale inimii și a circuitului pulmonar, ce duce la o supraâncărcare de sânge în plămâni. În cazul în care nu se intervine chirurgical, pot apărea complicații ca mărirea atriului și ventriculului drept în volum aducând la progresarea insuficienței cardiace și apariția hipertensiunii pulmonare, apariția insuficienței valvei tricuspide și fibrilației atriale.

„Pentru prima dată am realizat prin abord minim invaziv corecția malformației, respectiv plastia defectului de sept interatrial și a valvei tricuspide. Avantajele acestei intervenții în comparație cu cea clasică, prin sternotomie mediană, în care este afectată integritatea cutiei toracice, sunt multiple. Mai exact, sunt evitate complicațiile pulmonare, hemoragiile în timpul și după operație, cicatricea este mică și recuperarea completă a pacienților durează până la patru săptămâni, față de circa patru – șase luni, în cazul metodei clasice”, a menționat chirurgul cardiac Ghenadie Bostan.

Timp de cinci ore, cât a durat intervenția chirurgicală, funcția inimii și a plămânilor a fost preluată de un aparat, procedură numită circulație extracorporală.

„La a doua zi de la operație mă puteam deplasa de sine stătător și respira mult mai ușor decât înainte”, a afirmat opacienta, care a fost deja externată în stare bună.

Intervenția a fost realizată de o echipă multidisciplinară, din care au făcut parte chirurgii cardiaci Ghenadie Bostan, Nichifor Șciuca, Liviu Maniuc, Veronica Stratan, ecocardiografistul Valeriu Cebotari, medicul perfuziolog Iurie Guzgan, anesteziologul Vera Dogotari, asistentele Natalia Gore și Angela Munteanu.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte