O nouă planetă revoluționează știința. Este uriașă, iar formarea ei a bulversat lumea astronomiei
Oamenii de știință au observat o planetă enormă de aproximativ nouă ori mai mare decât masa lui Jupiter într-un stadiu timpuriu de formare. Modul în care ia naștere această planetă va schimba definitiv cursul astronomiei.
Cercetătorii au folosit telescopul Subaru, aflat în apropierea vârfului unui vulcan hawaian inactiv, și telescopul spațial Hubble care orbitează pentru a detecta și studia planeta numită AB Aurigae b, o gigantă gazoasă, asemănătoare Jupiter și Saturn, compuse în mare parte din hidrogen și heliu, cu gaze învolburate înconjurând un nucleu solid mai mic.
„Credem că este încă foarte devreme în procesul său de naștere. Dovezile sugerează că aceasta este cea mai timpurie etapă de formare observată vreodată pentru un gigant gazos”, a spus astrofizicianul Thayne Currie de la Telescopul Subaru și Centrul de cercetare Nasa-Ames, autorul principal al studiului publicat luni în jurnalul Nature Astronomy, scrie The Guardian, potrivit evz.ro.
Noua planetă este înglobată într-un disc expansiv de gaz și praf care poartă materialul care formează planetele și înconjoară o stea numită AB Aurigae. Se află la 508 ani lumină de Pământ. Această vedetă a avut un moment trecător de faimă când imaginea sa a apărut într-o scenă din filmul din 2021 Don’t Look Up.
Steaua AB Aurigae este de aproximativ 2,4 ori mai masivă decât soarele nostru și de aproape 60 de ori mai strălucitoare. Soarele la începutul vieții sale a fost, de asemenea, înconjurat de un disc care a dat naștere Pământului și celorlalte planete.
Schimbă cursul astronomiei
Aproximativ 5.000 de planete care se află dincolo de sistemul nostru solar au fost identificate de oamenii de știință. Aceasta este printre cele mai mari. Se apropie de dimensiunea maximă pentru a fi clasificată mai degrabă ca o planetă decât o pitică maro, un corp intermediar între planetă și stea.
„Gândirea convențională este că cele mai multe – dacă nu toate – planetele se formează prin acumularea lentă de solide pe un nucleu stâncos și că giganții gazosi trec prin această fază înainte ca nucleul solid să devină suficient de masiv pentru a începe acumularea de gaz”, a spus astronomul Olivier Guyon.
În schimb, noua planetă nu pare să respecte regulile. Se formează într-un scenariu în care discul din jurul stelei se răcește și gravitația o face să se fragmenteze în unul sau mai multe aglomerații masive care se formează în planete. „Se pare că ar putea exista mai multe modalități de a forma o planetă asemănătoare lui Jupiter“, au mai spus cercetătorii.
Copii după manuscrisele lui Mihai Eminescu, expuse în Parlamentul de la Chișinău
Explozia de pe Albișoara: Inspectorii de patrulare au demarat verificarea tuturor vehiculelor care se alimentează cu gaze
OPORTUNITATE pentru funcționarii publici din R. Moldova: Instruiri și vizite de studiu pentru a prelua experiența statelor europene pentru transformarea serviciului public din Republica Moldova