O nouă MUNCIUNĂ „marca Zaharova”? „Gazprom” NU a făcut rezervări de gaze pentru a asigura Transnistria, însă funcționara califică acest fapt drept „aiureli”. Rusia, noi AMENINȚĂRI la adresa R. Moldova: „Va fi considerat drept atac asupra Rusiei”
Moscova acuză conducerea R. Moldova că ar încerca să folosească o eventuală criză energetică drept pretext pentru a soluționa „cu forța” conflictul transnistrean, în pofida faptului că „Gazprom” nu și-a asumat oficial și nici nu ar fi făcut rezervări de gaze pentru a asigura malul stâng al Nistrului de la 1 ianuarie 2025, așa cum o obligă contractul semnat cu „Moldovagaz”.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe a Rusiei, Maria Zaharova, a declarat miercuri, 18 decembrie, că autoritățile de la Chișinău, încurajate de unii funcționari ai Uniunii Europene și NATO, „au început să viseze cum să folosească criza energetică din republică pentru a rezolva problema transnistreană cu forța”.
„Unele capete fierbinți de la Chișinău, încurajate de funcționarii UE și NATO, s-au gândit cum să folosească criza energetică pentru a rezolva cu forța problema transnistreană. Ei afirmă că Rusia, chipurile, ține captivi locuitorii din stânga Nistrului și ar manifesta o atitudine indiferentă față de rușii din Transnistria. O să repet niște lucruri pentru cei care răspândesc aceste aiureli:
Nimeni nu trebuie să se îndoiască că Rusia va răspunde adecvat oricăror provocări și va asigura protecția cetățenilor săi, contingentului de menținere a păcii, personalului militar al grupului operațional al trupelor ruse și depozitelor militare de la Cobasna. Orice acțiuni care reprezintă o amenințare la adresa securității lor vor fi considerate, în conformitate cu dreptul internațional, ca un atac asupra Federației Ruse”, a amenințat Zaharova de la sediul MID, fără a spune exact dacă „Gazprom” va livra sau nu gaze în stânga Nistrului.
De asemenea, Zaharova s-a arătat din nou preocupată de neutralitatea R. Moldova, deși este reprezentanta unicului subiect al dreptului internațional care încalcă acest statut indicat în Constituția noastră.
„Chiar dacă R. Moldova este un stat neutru, conducerea republicii continuă să cocheteze cu NATO. Președinta Sandu a fost săptămâna trecută la Bruxelles, unde s-a plâns pe șantajul Rusiei în privința livrărilor de gaze. Dar nu e clar despre ce șantaj e vorba. Apropo, este timpul să plătiți pentru gazele folosite (cu referire la pretinsa datorie de 709 milioane de dolari n.r.). Și nu mai inventați povești cu acest presupus șantaj. Maia Sandu a discutat cu cei din conducerea NATO despre întărirea apărării, dar și democrației tinere din R. Moldova. Iarăși nu este clar de cine urmează să fie apărată R. Moldova și de ce. Pentru că democrația în R. Moldova s-a transformat într-o caricatură sub conducerea Maiei Sandu”, a mai spus Zaharova.
De menționat că „Gazprom” are obligația de a livra gaze naturale la hotarul cu R. Moldova până în septembrie 2026, însă până acum nu a făcut rezervări ale capacității de transport pentru luna ianuarie 2025 privind livrarea gazelor naturale în regiunea transnistreană.
„Suntem în contact cu colegii din țările de pe ruta transbalcanică și cunoaștem că „Gazprom” nu a făcut rezervări de capacitate de transport pentru luna ianuarie 2025. Rezervări de capacitate au făcut traderi internaționali din regiune. Pe 16 decembrie 2024, a treia zi de luni a lunii, conform calendarului ENTSO-G, au avut loc licitațiile pentru rezervarea capacității de transport a gazelor naturale pentru luna ianuarie 2025”, a declarat secretarul de stat de la Ministerul Energiei, Constantin Borosan.
Menționăm că malul drept al Nistrului este asigurat cu gaze naturale pentru toată perioada rece, procurate de pe piața europeană, în timp ce întregul volum de gaze naturale livrat de către „Gazprom”, câte 5,7 milioane de metri cubi pe zi, este direcționat pe malul stâng al Nistrului pentru acoperirea consumului regiunii transnistrene și pentru producerea energiei electrice necesare malului drept în proporție de peste 50%.
De la 1 ianuarie 2025, expiră contractul de tranzit al gazelor rusești pe teritoriul Ucrainei, iar autoritățile de la Kiev au anunțat că acesta nu va fi prelungit. Sistarea livrărilor de gaze de către „Gazprom” în plină iarnă ar putea duce la o criză umanitară în Transnistria. Autoritățile de la Chișinău au decretat stare de urgență pentru a putea interveni în timp util ca să ajute cetățenii din stânga Nistrului.
GRT, postul de televiziune din Găgăuzia, pierde procesul cu CA: Nu a difuzat programe audiovizuale locale în proporție de cel puțin 25% în limba română și a fost amendat cu 25 000 de lei
„Poama” din trotuare: Unul dintre funcționarii Primăriei Chișinău reținuți de CNA este Vitalie Mihalache, șeful Direcției Generale Mobilitate Urbană. Consilierii PAS solicită demisia acestuia: „45 de milioane de lei otkat pentru partidul MAN!”
ASP, precizări vizavi de „beneficiarii efectivi” ai companiilor și organizațiilor înregistrate în R. Moldova: Pas obligatoriu doar pentru cei care au efectuat schimbări în structura fondatorilor sau administratorilor în ultimele 18 luni