O nouă mișcare în R. Moldova. Ce OBIECTIVE își propune
Peste 60 de femei cu experiența migrației și-au unit forțele și au creat Mișcarea Femeilor Migrante. Scopul lor este să se implice mai activ în colaborarea cu autoritățile și în dezvoltarea țării, precum și să militeze pentru drepturile lor.
Alisa Zadic a muncit patru ani în Italia și când a rămas însărcinată a decis să se întoarcă în Moldova. „Dacă vrei, dacă lupți, poți trăi bine și aici”, își argumentează decizia Alisa. Mișcarea Femeilor Migrante, în opinia sa, este una care oferă impuls femeilor să lupte pentru drepturile lor, „în viitor, voi continua să mă implic în acțiunile mișcării”.
„Mereu am crezut că femeile au potențial de a schimba lumea, mai ales femeile care vin cu experiență, cunoștințe din afară. Și femeile care se susțin una pe alta ele pot foarte bine conlucra”, spune președinta Mișcării Femeilor Migrante, Nicoleta Apostol.
„Urmează să ne axăm pe cele patru obiective principale pe care le avem și ne dorim să inițiem colaborări cu alte mișcări de femei migrante din afara țării. De exemplu, știu că grupul femeilor din Filipine sunt factori de decizie în luarea hotărârilor de guvern. La final, vrem să devenim și noi o forță în deciziile care se iau la nivel național ce privesc femeile migrante”, a adăugat Nicoleta Apostol.
Printre prioritățile identificate de Mișcarea Femeilor Migrante sunt transferarea pensiilor, recunoașterea diplomelor de studii, integrarea mai ușoară a copiilor reveniți de peste hotare în școlile din Moldova, și altele.
Crearea Mișcării Femeilor Migrante a fost facilitată în cadrul proiectului „Promovarea și protejarea drepturilor femeilor lucrătoare migrante”, implementat de UN Women în strânsă colaborare cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Biroul pentru Relații cu Diaspora, și alți parteneri.
„Promovarea și protejarea drepturilor femeilor lucrătoare migrante” este un proiect internațional implementat de UN Women și alți parteneri și finanțat de Uniunea Europeană. Proiectul s-a desfășurat în 3 țări: Mexic, Filipine și Moldova. În Moldova acest proiect a fost implementat de UN Women în strânsă colaborare cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Biroul pentru Relații cu Diaspora, și alți parteneri.
Conform statisticilor, majoritatea migranților din Moldova sunt femei. Ele contribuie anual cu peste 700 000 de euro, ceea ce reprezintă 10% din Produsul Intern Brut (PIB).
Șeful NATO: Posibilitatea doborârii dronelor care ameninţă Republica Moldova este mai degrabă o chestiune de reglat bilateral, între Bucureşti şi Chişinău
Organizațiile de tineret din R. Moldova pot beneficia de granturi de până la 600 de mii de lei: Programul pentru anul 2025, lansat de MEC
„Săptămâni dificile” din cauza riscurilor asociate aprovizionării cu gaze naturale a regiunii transnistrene, iar Chișinăul caută soluții. Radu Marian: „Asta NU înseamnă că noi trebuie să le plătim tarifele... Să vedem cine va plăti pentru gaze”