O nouă MESERIE, studiată în instituții din R. Moldova
Operatorii de cazane pe biomasă vor fi, începând de astăzi, mai bine instruiți. Elevii de la Școala profesională nr. 3 din municipiul Chișinău vor putea învăța din prima sursă cum funcționează un cazan pe bază de biomasă și cum să-l mânuiască.
În această instituție a fost deschis un laborator tehnic pentru studenţii noului curs educaţional „Operatori de cazane pe biomasă”.
„Resursele alternative de energie face parte din viitorul R. Moldova, în condițiile în care astăzi aceasta este depenedentă de importul de energie electrică. Este domeniul care trebuie de dezvoltat și sunt bucuros că instituția noastră face primii pași în această direcție, este un pionier în amenajarea unui asemenea laborator. Aici vom pregăti specialiști într-un domeniu foarte important și care este în dezvoltare în R. Moldova”, susține directorul Școlii profesionale nr.3, Iurie Roșculiov.
Astfel, pe lângă cunoştinţele teoretice, cei 19 elevi care-și fac studiile aici vor avea acces direct la tehnologiile studiate, la şcoală fiind instalat un laborator conectat la sistemul de încălzire termică pe biomasă, ce are în dotare cazane pe biomasă care funcţionează în regim real. Studenții sunt încântați de noul laborator.
„Am aflat întâmplător că la această școală a fost inițiat un nou curs profesional și am venit aici îndată. Sunt din suburbia Chișinăului, părinții mei au acasă cazan pe bază de biomasă și m-am convins deja că este un lucru bun. Este mult mai econom și, cel mai important, ecologic. Am venit aici să învăț cum se mânuiesc aceste cazane, pentru că doresc să devin un bun profesionist în acest domeniu. Acest laborator ne va ajuta foarte mult”, ne-a spus unul dintre elevi, Victor Mocreac.
Echipamentul tehnic pentru amenajarea acestui laborator a fost achiziţionat în cadrul Proiectului „Energie şi Biomasă”, finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.
„S-a muncit mult pentru acest proiect, iar cel mai mare rol i-a revenit Proiectului „Energie şi Biomasă”. Fără dorința de a fi primii, ar fi fost complicat de ajuns ajuns azi să lansăm un asemenea laborator. Este primul laborator de acest gen și primul pas pentru pregătirea unor profesioniști pentru ziua de mâine încă de astăzi. Acești studenți vor avea toate șansele să învețe cele mai bune practice care vin din țările dezvoltate”, a spus în cadrul ceremoniei de deschidere directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Mihai Stratan.
Potrivit repezentanților Delegaţiei Uniunii Europene în R. Moldova, piața de biomasă din R. Moldova are mai multe avantaje.
„Este o oportunitate de a beneficia de resursele energetice pe care le are R. Moldova pentru a spori piața energetică și a beneficia de costuri mai reduse. UE a făcut multe pentru a spori piața de biomasă din R. Moldova. Pentru ca aceasta să ajungă la maximum, trebuie să se dorească. Salut faptul că în trei școli au fost introdus un program de studii dedicat sectorului energiei din biomasă. Acest domeniu va oferi în viitor mai multe oportunități de angajare, pentru că această piață este în creștere, iar ca aceasta să funcționeze bine, avem nevoie de operatori bine pregătiți”, este de părere Însărcinatul cu afaceri de la Delegaţia Uniunii Europene în R. Moldova, Wicher Slagter.
Pe moment, 167 de instituții publice din R. Moldova și peste o mie de gospodării casnice au fost conectate la sisteme de încălzire pe bază de biomasă.
Potrivit Raportului de Dezvoltare Umană elaborat de PNUD, până în anul 2010, preţurile la energie tergiversau dezvoltarea. Se impunea introducerea energiei regenerabile pentru a reduce presiunea, a contribui la sporirea veniturilor în zonele rurale şi susţine atenuarea schimbărilor climatice.
Ulterior, Guvernul şi-a asumat responsabilitatea de a spori până în anul 2020 ponderea energiei regenerabile în consumul total de energie până la 20 la sută.
Precizăm că trei şcoli profesionale din R. Moldova au lansat, începând cu anul de studii 2015-2016, noi cursuri educaţionale dedicate sectorului energiei din biomasă, răspunzând astfel cererii de noi profesionişti solicitaţi în sectorul energetic. Şcoala profesională nr. 3 din Chişinău oferă studii de specialitate pentru noua meserie de operator de cazane pe biomasă.
Studenţii şcolilor profesionale din orașul Orhei şi din satul Cuhureştii de Sus, raionul Floreşti, studiază, în premieră, specialitatea „Plantele energetice – sursă de energie regenerabilă” pentru meseria Silvicultor, pe teritoriul acestor şcoli urmând a fi plantate în următoarele săptămâni salcie şi salcâm energetic.
Proiectul Energie şi Biomasă 2 este un proiect de trei ani, realizat în perioada 2015-2017, și implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Acesta are un buget total de 9,41 de milioane de euro, bani acordaţi de Uniunea Europeană.
Jim Carrey a desenat o caricatură a Melaniei Trump care a pus Twitter-ul pe jar
Cât valorează inelul de logodnă personalizat primit de Maria Sharapova
Cum le-a schimbat trecerea timpului pe cele mai frumoase actrițe de la Hollywood. Imagini vechi de peste 20 de ani