O nouă lovitură pentru Putin: Un aliat al Rusiei trece de partea Kievului
Odată cu declanșarea invaziei din Ucraina de către Vladimir Putin, foarte multe țări din întreaga lume și-au scăzut nivelul relațiilor cu Rusia și în același timp au impus sancțiuni împotriva Moscovei pentru a-i diminua capacitatea de luptă. Acum, un stat aliat al Kremlinului, Armenia, îi dă o nouă lovitură președintelui rus, trecând de partea Ucrainei, întărindu-și cooperarea cu Kievul.
Tensiunile dintre Rusia și un aliat cheie continuă să se accentueze în urma întâlnirii de săptămâna aceasta a principalului diplomat al Armeniei și a omologul său din Ucraina, potrivit Newsweek.
Odată, relațiile solide între Rusia și Armenia, ambele foste părți din Uniunea Sovietică, au fost din ce în ce mai instabile, de când Azerbaidjanul a preluat controlul militar deplin asupra teritoriului disputat din Nagorno-Karabah, în septembrie.
Premierul armean Nikol Pashinyan a declarat ca alianța de securitate a națiunii sale cu Moscova este „inadecvată” în urma victoriei Azerbaidjanului, guvernul lui Vladimir Putin nu a reușit să-și sprijine țara pe fondul războiului în curs din Ucraina.
Ministrul armean de Externe Ararat Mirzoyan s-a întâlnit luni cu ministrul ucrainean de Externe Dmytro Kuleba la Bruxelles, Belgia, unde se presupune că au discutat despre „avansarea” relației lor.
„Omologul meu armean Ararat Mirzoyan și cu mine ne-am întâlnit pentru a discuta despre avansarea dialogului Ucraina-Armenia în beneficiul popoarelor noastre”, a spus Kuleba într-o declarație însoțită de o fotografie a diplomaților zâmbind în timp ce stau unul lângă altul.
„Ucraina reprezintă pacea în Caucazul de Sud, bazată pe respectarea Cartei ONU și a dreptului internațional, precum și pe dezvoltarea comerțului regional și a proiectelor culturale de la Marea Neagră până la Marea Caspică”, a adăugat el.
Mirzoyan și Kuleba s-au aflat la Bruxelles pentru a participa la o reuniune ministerială a Parteneriatului Estic al Uniunii Europene (UE), unde liderii au discutat despre eforturile pentru ca Ucraina și Moldova vecină să adere la UE, lucru căruia guvernul lui Putin s-a opus ferm.
În cadrul întrevederii, Mirzoyan a spus că guvernul său „salută cu căldură decizia Comisiei Europene de a recomanda Consiliului European deschiderea discuţiilor de aderare cu Moldova şi Ucraina”.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat luna trecută că Moldova este „destinată să fie următoarea victimă în războiul hibrid dezlănțuit de Occident împotriva Rusiei”, dacă se alătură alianței europene.
Dmitri Polyanski, ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, a declarat anul trecut că nu există nicio „diferență mare” între aderarea Ucrainei la UE și aderarea la NATO, o mișcare despre care unii au sugerat că ar putea declanșa începutul unui nou război mondial.
După ce Azerbaidjanul a luat Nagorno-Karabah, Pashinyan a deplâns că alianța Armeniei cu Rusia a fost „ineficientă când vine vorba de protecția securității noastre și a intereselor naționale ale Armeniei”.
Ministerul de Externe al Rusiei a răspuns printr-o declarație în care îl acuză pe Pașinian că a încercat să-și explice „eșecurile în politica internă și externă, transferând vina pe Moscova”.
„Suntem convinși că conducerea de la Erevan face o greșeală masivă încercând în mod deliberat să distrugă legăturile multiforme și vechi de secole ale Armeniei cu Rusia, în timp ce face țara ostatică a jocurilor geopolitice ale Occidentului”, se arată în comunicat.
Guvernul demontează falsurile rusești enunțate la întrevederea lui Krasnoselski cu ambasadorul Rusiei în R. Moldova: „Chișinăul nu a blocat niciodată livrările de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului”
România a livrat în R. Moldova o cantitate-RECORD de gaze, aproape de capacitatea maximă a conductei Iași - Ungheni - Chișinău. Electricitatea din România a acoperit vineri 75% din consumul republicii noastre
Vicepremierul Mihai Popșoi, întrevedere la Kiev cu Volodimir Zelenski: ,,Ucraina apără valorile noastre comune și protejează R. Moldova de urgia Kremlinului”