O nouă instituție creată la Chișinău: Va fi responsabilă de prevenirea și sancționarea infracțiunii ce vizează falsificarea de monedă
R. Moldova va adera la Convenția internațională privind stoparea falsificării de monedă.
Un Acord care prevede acest lucru, ce urmează a fi ratificat în scurt timp de Parlament, va permite cooperarea dintre Republica Moldova și alte state în vederea stopării falsificării de monedă atât pe teritoriul statului nostru, cât și la nivel internațional.
Potrivit prevederilor Convenției, vor fi calificate drept infracțiuni orice activități de fabricare sau modificare frauduloasă a monedei, punerea în circulație a monedei falsificate, introducerea în republică, primirea sau obținerea monedei falsificate etc.
Proiectul de lege aflat pe masa deputaților mai prevede crearea unui oficiu național central, care va conlucra cu specialiști din cadrul instituțiilor emitente de monedă și cu autoritățile polițienești în vederea prevenirii și sancționării infracțiunii de falsificare de monedă. Totodată, va exista un oficiu central internațional care va fi în strânsă legătură cu oficiile din alte țări și va centraliza informațiile care urmează să faciliteze investigarea, prevenirea și sancționarea falsificării monedelor.
Convenția internațională privind stoparea falsificării de monedă a fost semnată pe 20 aprilie 1929, la Geneva.
Maia Sandu, despre „situația generată de Kremlin” în privința aprovizionării Transnistriei cu gaze: „Dacă criza va fi declanșată de la 1 ianuarie, este clar că vom plăti mai mult pentru energia electrică”
ANALIZĂ: „Rusia s-a abținut până acum să atace Republica Moldova, dar îngăduința lui Putin are la bază un calcul rece”
Remanieri substanțiale gândite de premierul Recean. Cel puțin ZECE funcționari de rang înalt ar urma să fie CONCEDIAȚI: „Eu acum nu că mă plâng, voi gestiona aceste situații”