O nouă FUZIUNE pentru a salva învățământul superior din R. Moldova. USM și UTM sunt pregătite să-și dea mâna pentru a crea o instituție puternică
Universitatea Tehnică din Moldova (UTM) și Universitatea de Stat din Moldova (USM) sunt pregătite să fuzioneze, dar nu prin absorbție, astfel încât să devină o instituție comprehensivă. Anunțul a fost făcut marți de către rectorul UTM, Viorel Bostan, în cadrul unei întrevederi a Consiliului Rectorilor cu premierul Dorin Recean și ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.
Potrivit lui Bostan, învățământul superior din R. Moldova se află într-un moment de cotitură din cauza problemelor demografice și necesită fonduri suplimentare din partea statului.
„Ca să atragi studenţi, e nevoie de surse şi capacităţi. În acest context, am discutat cu domnul rector Igor Şarov, ca o idee, să iniţiem un proces de fuziune, dar nu prin absorbţie, dar o fuziune ca între două universităţi prietene, care au o colaborare de mai mulţi ani... Ne vom complementa unii pe alţii. Astfel, va fi o universitate comprehensivă”, a menționat Bostan.
Prim-ministrul Dorin Recean a apreciat această inițiativă.
„Colegi, eu sunt încântat de o asemena iniţiativă. O astfel de consolidare tranformă imaginea sectorului universitar. Domnule rector, așa cum ați menționat, avem dimensiunea corectă sau o dimensiune care să ne expună în exterior şi mai mult", a spus Recean.
Premierul a vrut să afle și părerea rectorului USM, Igor Şarov, care anterior a exercitat şi funcția de ministru al Educației.
„Tendinţa Univesităţii Tehnice din Moldova de a deveni o universitate comprehensivă este una lesne de înţeles. Datele care ne-au fost prezentate ne arată o scădere dramatică a numărului de studenţi pe care îi avem. Și, atunci, cei doi rectori pornesc de la perspectiva când nu îi interesează funcţia de rector. Ne interesează să constuim ideea şi să demostrăm că aceasta este benefică”, a argumentat Șarov.
În același context, Igor Șarov a subliniat că numărul de studenți către anul 2030 ar urma să fie de 1 800 fără cei străini.
În cadrul reuniunii de la Guvern, rectorii universităților au trecut în revistă problemele cu care se confruntă și au cerut mai mulţi bani pentru managmentul universitar, majorarea salariilor și transferarea patrimoniului în gestiunea universităţilor.
„Banii care au fost alocaţi nu sunt suficienți. Toate universităţile, în lunile iunie-iulie, perioada de achitare a salariilor, concedialelor, au un deficit enorm. Este vorba de un decalaj de aproximativ 25%. Noi vă rugăm să vă implicaţi în rectificarea legii bugetului, pentru ca să depășim aceste proble", a transmis președinte Consiliului Rectorilor din R. Moldova, Emil Ceban.
De partea cealaltă, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a dat asigurări că va analiza doleanţele rectorilor și a transmis acestora că au responsabilitatea de a creşte calitatea studiilor, de a combate plagiatul şi corupţia în universități. Dacă în 2014 rata de absolvire a fost de peste 82%, în ultimii patru ani a scăzut la 60%.
„În ultimii zece ani s-a redus dramatic numărului de studenţi în R. Moldova. Deci, la licenţă, de la 78 de mii am ajuns la 42 de mii de studenţi. Trebuie să ne clarificăm împreună de unde apare această diferenţă... lumea abandonează pe parcurs sau avem probleme cu datele de înmatriculare”, a precizat Perciun.
Amintim că, în anul 2023, Universitatea de Stat, Tehnică şi Universitatea Pedagogică au fuzionat prin absorbţie cu mai multe universităţi, pentru a putea oferi studii de calitate şi a economisi resurse.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md