O mamă care și-a pierdut băiețelul de 9 ani, după ce acesta a fost strivit de o poartă de fotbal, își mai caută dreptatea după zece ani de la tragedie: Cazul a ajuns la CtEDO
Și-a pierdut copilul acum zece ani, dar continuă să-și caute dreptatea, ajungând la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO). Este vorba despre Ludmila Catruc de la Criuleni, căreia autoritățile naționale i-au spus, până în prezent, că nimeni nu este vinovat de moartea fiului său.
Recent, CtEDO a comunicat Guvernului de la Chișinău cauza „Ludmila Catruc împotriva Republicii Moldova”, solicitând clarificări privind îndeplinirea obligației de a efectua o investigație eficientă în acest caz.
Potrivit Asociației „Promo-LEX”, fiul Ludmilei, în vârstă de 9 ani, s-a dus, pe 26 iulie 2014, pe un teren sportiv, împreună cu fratele său, și juca fotbal cu alți băieți. Cadrul porții de fotbal, care nu era fixat de sol, a căzut peste el, provocându-i leziuni grave la cap. Deși a fost transportat de urgență la spital, copilul a decedat după 12 zile, pe 7 august 2014.
Peste câteva zile, Ludmila Catruc a depus o plângere penală, fiind deschis un dosar penal împotriva unor funcționari locali, pentru neglijență în serviciu. Pe 15 martie 2015, Procuratura Criuleni a dispus încetarea urmăririi penale, motivând că nu există persoane care pot fi trase la răspundere penală pentru decesul copilului. Argumentele au inclus faptul că porțile de fotbal sunt mobile, pentru a permite utilizarea multiplă a terenului și că nu există standarde sau obligații de fixare a acestora.
Nemulțumită de decizie, reclamanta a contestat-o, iar instanța de judecată a dispus reluarea investigației, considerând că nu au fost elucidate toate aspectele faptice și juridice ale cazului. Cu toate acestea, investigația a fost tergiversată, iar la momentul depunerii cererii la CtEDO, investigația era încă în curs.
Asociația „Promo-LEX”, care reprezintă reclamanta în acest caz, își exprimă profunda îngrijorare față de modul în care autoritățile au gestionat acest caz și solicită efectuarea unei investigații eficiente și imparțiale pentru a stabili circumstanțele exacte ale decesului și pentru a identifica și sancționa persoanele responsabile.
De asemenea, experții „Promo-LEX” cer elaborarea și implementarea urgentă a standardelor și reglementărilor privind siguranța echipamentelor sportive și a spațiilor publice destinate copiilor și tinerilor, dar și consolidarea mecanismelor legale și instituționale care să asigure respectarea obligațiilor pozitive ale statului în materie de drepturi ale omului.
„Este inadmisibil ca, după atâția ani, să nu existe un rezultat concret al investigației privind decesul tragic al unui copil. Lipsa de diligență a autorităților în acest caz ridică serioase semne de întrebare cu privire la respectarea obligațiilor pozitive ale statului de a proteja dreptul la viață. Mai mult, faptul că nu există standarde clare pentru asigurarea securității echipamentelor sportive în spațiile publice este o deficiență gravă. Au mai existat incidente similare în care copii au fost răniți sau și-au pierdut viața din cauza infrastructurii nesigure. Este esențial ca autoritățile să ia măsuri concrete pentru a preveni astfel de tragedii. Ignorarea acestor probleme pune în pericol viața și siguranța cetățenilor, în special a celor mai vulnerabili dintre noi – copiii”, a arătat avocatul Vadim Vieru, reprezentant al Asociației „Promo-LEX”.
Nicolae Enciu // Revoluția din Decembrie 1989, moment decisiv în istoria contemporană a României: 1989: prăbușirea imperiului lui Stalin în Europa Centrală și de Est
A convins mai multe persoane să ia credite de la BEM, dar banii au ajuns pe contul personal: 11 ani de pușcărie și 4,7 milioane de lei întoarse BEM-ului
După centrala nucleară de la Cernavodă, și centrala Petrom de la Brazi, România, va furniza energie electrică R. Moldova