O grupare din R. Moldova, care a transportat ilegal peste 100 de migranți din Orientul Mijlociu în UE, DESTRUCTURATĂ cu ajutorul DIICOT din România: Percepeau până la 8 000 de euro de persoană dusă în mașini cu ascunzișuri până în Germania
Peste 100 de migranți din Orientul Mijlociu au ajuns în state ale Uniunii Europene cu ajutorul unei grupări din R. Moldova, care încasa bani grei pentru a comite ilegalitățile. Migranții erau transportați cu mașini modificate, cu compartimente special amenajate pentru ascunderea lor, iar schema a ieșit la iveală în rezultatul unei colaborări a oamenilor legii din R. Moldova, România, Ungaria, Austria și Germania, cu ajutorul EUROPOL și EUROJUST.
Angajații Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și ofițerii Inspectoratului Național de Investigații și procurorii DIICOT din Galați, România, au efectuat recent 66 de percheziţii la domiciliile și în autoturismele utilizate de către membrii grupării infracționale, în Chișinău și zona de sud a republicii noastre.
Nouă persoane cu vârste între 29 și 45 de ani au fost reținute pentru 72 de ore. Alți patru figuranți cercetați în cadrul dosarului au reușit să părăsească hotarele R. Moldova și urmează a fi anunțați în căutare.
Potrivit procurorilor, din vara anului 2021 și până în prezent, în R. Moldova s-ar fi constituit o grupare infracțională transfrontalieră, formată din cetățeni moldoveni. Oamenii legii au documentat 16 cazuri de transfer și transport spre UE a 100 de migranţi din Orientul Mijlociu.
Gruparea infracțională ar fi acționat pe teritoriul României, prin facilitarea trecerii frauduloase a frontierei României cu Ungaria și Bulgaria a grupurilor ilegale de migranți.
Membrii grupării îi transportau pe migranți în autoutilitare modificate, cu compartimente special amenajate pentru disimularea lor, destinațiile finale fiind Austria și Germania.
Migranții ar fi fost traficați în grupuri mici, de 6 - 10 persoane, iar prețul pentru activitatea de traficare varia între 5 000 - 8 000 de euro de persoană.
Membrii grupării investeau banii obținuți de pe urma acestei „afaceri” în autoturisme de lux și imobile pe teritoriul R. Moldova.
România reacționează la declarațiile lui Patrușev: La 35 de ani după ce URSS a fost aruncată la coșul de gunoi al istoriei, unii de la Kremlin încă mai cred că pot spune națiunilor suverane ce să facă
LISTĂ // Numele oamenilor de cultură din R. Moldova, premiați de Ziua Culturii Naționale
Fost șef al diplomației de la Chișinău: Declarația lui Patrușev, conform căreia R. Moldova „ar putea înceta să existe”, lipsă de respect față de statul nostru și strategie de a destabiliza republica