O femeie de la Fălești, salvată miraculos la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” din Chișinău, chiar dacă a ajuns la spital la nouă ore după ce a suferit un AVC: Chirurgii au operat cu un angiograf de ultimă generație


O femeie în vârstă de 53 de ani de la Fălești a primit o a doua șansă la viață datorită medicilor de la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman” (INN) din Chișinău.
Aceasta a suferit un accident vascular ischemic (AVC) și a ajuns la spital la nouă ore de la debutul bolii, deși procedura prevăzută în protocoalele internaționale prevede acționarea în maximum șase ore de la apariția simptomelor, și ar fi avut şanse minime de supraviețuire și reabilitare, dacă la INN nu s-ar fi practicat metoda minim invazivă de tratament a AVC-urilor ischemice, utilizând angiograful de ultimă generație.
Pacienta prezenta, la internare, asimetrie facială pe stânga, limitarea câmpului de vedere, lipsa vorbirii și lipsa mișcărilor în membrele stângi. Ea a fost supusă de urgență unei metode minim invazive de tratament prin revascularizarea vasului cerebral, utilizând metoda trombectomiei mecanice prin extragerea cheagului de sânge din artera cerebrală medie, arată un comunicat de presă al INN.
Intervenţia, care a durat aproximativ două ore și jumătate, a fost efectuată cu succes în sala de operații neuroendovasculare a INN de către o echipă formată din șeful blocului operator, dr. neurochirurg Ion Preguza, dr. neurochirurg Tudor Costru și dr. anesteziolog Alexandru Balan.
Trombul a fost extras mecanic cu ajutorul unui stent special, astfel, spre finalul intervenției vasele cerebrale au fost revasculrizate complet.
„Dat fiind faptul că de la debutul AVC-ului au trecut mai mult decât cele șase ore stabilite protocolar, cu certitudine putem afirma că această pacientă a primit o nouă șansă la viață. Femeia a fost adusă la INN tocmai de la 160 km, de la spitalul Raional Fălești, unde fusese internată la două ore de la debutul simptomelor. Trebuie să recunoaștem că un pacient care locuiește la așa o distanță de Chișinău, se încadrează extrem de rar în fereastra terapeutică. Datorită unei colaborări eficiente între cele două instituții medicale și bineînțeles rapidității și profesionalismului personalului medical din cadrul serviciului urgent AVIASAN, pacienta a fost transferată la INN, unde deja era așteptată de către echipa neuroendovasculară”, arată INN.
La exact o lună de la internare, după 30 de zile de muncă în echipă și aplicarea tuturor tacticelor de tratament și reabilitare de ultimă generație în cadrul INN, pacienta a fost externată cu recuperarea practic în totalitate a mișcărilor în membre și cu restabilirea totală a vorbirii și vederii, urmând să continue tratamentul medicamentos acasă.













































































