02:40:31 22.01.2025
Stiri

O CREATURĂ uriașă a eșuat pe litoral, uimind trecătorii. „Mai TRĂIESC animalele preistorice?”

Actualitate 28.06.2020 20:54 Vizualizări5716 Autor: Ziarul National
O CREATURĂ uriașă a eșuat pe litoral, uimind trecătorii. „Mai TRĂIESC animalele preistorice?”

Un calamar uriaș a eșuat pe o plajă din Africa de Sud, iar instinctul inițial al unei femei a fost să încerce să-i salveze viața.

„Inițial am vrut doar să o duc înapoi în ocean. Însă după ce m-am uitat mai îndeaproape, am observat că era moartă”, a declarat Adéle Grosse, din Cape Town.

Incidente similare sunt rare și au loc de obicei o singură dată la fiecare câțiva ani. Calamarul uriaș (Architeuthis dux) este o bestie carnivoră ai cărei ochi de 30 de centimetri diametru sunt cei mai mari din regatul animal.

Grosse a spus că ea și soțul ei au găsit rămășițele calamarului în timpul unei plimbări de dimineață pe plajă. „Am rămas fără cuvinte atunci când am văzut-o prima oară. Vă spun sincer, arăta ca un animal preistoric”, a explicat femeia.

Nu este clar încă modul în care a murit calamarul, însă localnicii au spus că au fost valuri mare cu o noapte înainte. „Am înțeles că din cauza valurilor mari a ajuns acest frumos specimen pe plajă, la primele ore ale dimineții. Ne-am uitat după urme de mușcături sau răni și nu am găsit nimic”, a explicat Grosse.

Calamarul avea peste 4 metri lungime și probabil cântărea mai mult de 330 de kilograme, a estimate femeia. Totuși, aceste cifre sunt destul de mici pentru un calamar uriaș, femelele din această specia putând să ajungă la o lungime de 18 metri.

Calamarii uriași au opt brațe, precum și două tentacule mai lungi care le ajută să-și apuce mai bine prada. Fiecare dintre aceste membre sunt acoperite cu ventuze puternice.

Imaginile surprinse de Grosse mai arată că aceste membre înconjoară o parte cilindrică a corpului, de culoare albă. Acesta este ciocul, cu ajutorul căruia astfel de calamari își mărunțesc hrana, scrie Live Science, citat de descopera.ro.

„Esofagul calamarului trece prin centrul creierului, așa că hrana sa trebuie să fie destul de mică pentru a putea trece prin creier”, a explicat Michael Vecchione, specialist în nevertebrate.

Cel mai probabil, ciocul a fost eliminat din corp în urma relaxării musculaturii.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md