O companie austriacă renunţă la afacerea din R. Moldova. Şi-a vândut cota-parte din firmă Primăriei din Ungheni
Întreprinderea austriacă „AVE Energie Ag” care şi-a dezvoltat o afacere în oraşul Ungheni ce ţine de acumularea deşeurilor a anunţat că-şi sistează activitatea. Compania a propus autorităţilor locale să-i cumpere cota-parte pe care o are la Întreprinderea Mixtă „AVE Ungheni”.
Deşii austriecii au investit în ultimii ani mult mai mult în dezvoltarea afacerii, aceştia au decis să o vândă doar cu 100 de mii de euro. Consilierii locali din Ungheni nu au stat mult pe gânduri şi au acceptat oferta.
„Este o achiziţie foarte reuşită. Timp de şase ani, austriecii au venit cu investiţii de peste un milion de euro, iar noi am procurat toată averea doar cu 100 de mii de euro. Achiziţia respectivă o putem compara cu un proiect, unde 90% este un grant. Şi se datorează aceasta partenerului nostru - firmei austriece, care a cerut un preţ rezonabil. Dacă e să fiu sincer, primăria oraşului, deţinând 32,17% din capitalul statutar al întreprinderii, nu a făcut mari investiţii în toţi aceşti ani de parteneriat”, a declarat primarul de Ungheni, Alexandru Ambros, pentru unghiul.info.
Alesul local a precizat că cei 100 de mii de euro pentru achiziţie vor fi programaţi în bugetul local pentru anul viitor. Compania austriacă a acceptat ca banii să-i fie achitaţi în rate până în la finele lunii ianuarie 2014.
Dacă autorităţile locale din Ungheni ar fi refuzat să cumpere partea austriecilor, aceasta ar fi fost vândută unei companii din Cehia care s-a arătat interesată de ofertă.
Întreprinderea Mixtă „AVE Ungheni” a fost înfiinţată în 2008 în cadrul unui parteneriat public-privat între firma austriacă „AVE Energie Ag” şi Primăria oraşului Ungheni, cota-parte a investitorului străin fiind de peste 67%. Pentru localitate acesta a fost un proiect de succes, fiind înfiinţată prima firmă de salubrizare care a început să ofere servicii de acumulare a deşeurilor conform standardelor vest-europene.
Întreprinderea austriacă „AVE Energie Ag” intenţionează să-şi sisteze activitatea privind acumularea deşeurilor nu doar în Republica Moldova, dar şi în alte opt state din Europa de Est.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md