O comoară de 2 500 de monede de argint, îngropată timp de o mie de ani, a fost vândută cu o sumă-record
Un grup de șapte britanici a vândut cele aproximativ 2 500 de monede pe care descoperite cu ajutorul detectoarelor de metale în sudul Angliei pentru 5,1 milioane de euro, un record pentru o descoperire arheologică în Regatul Unit. Comoara datează din timpul cuceririi normande din secolul al XI-lea, potrivit BFM TV.
Tezaurul a fost descoperit în 2019 de cei șapte britanici în Chew Valley, în comitatul Somerset din sudul Angliei. Comoara a fost cumpărată de South West Heritage Trust, un organism responsabil de conservarea patrimoniului din sud-vestul țării, cu ajutorul Loteriei Naționale Britanice.
„Un vis devenit realitate”
Comoara a fost apoi împărțită între cei șapte vânători de comori și proprietarul terenului unde a fost găsită. Obiectele vor fi expuse la British Museum începând cu 26 noiembrie, apoi vor fi împrumutate altor muzee din Anglia înainte de a fi găzduite permanent la muzeul din Somerset.
Bătute între 1066 și 1068, mai mult de jumătate dintre monede ilustrează figura lui William Cuceritorul. Duce de Normandia, acesta a fost încoronat rege al Angliei după ce a câștigat bătălia de la Hastings în 1066. Restul monedelor prezintă chipul rivalului său, regele Harold al II-lea, ultimul rege anglo-saxon al Angliei, care a fost ucis în timpul aceleiași bătălii.
Potrivit South West Heritage Trust, comoara a fost „probabil îngropată pentru a fi păstrată în siguranță în timpul unei perioade de instabilitate imediat după cucerirea normandă din 1066”, transmite g4media.ro.
Energie electrică, suficientă și sâmbătă: Autoritățile de la Chișinău preconizează o situație mai problematică după Crăciunul pe stil vechi
„Din tot sufletul! Cu deosebit respect, Ilan Șor”: Fostul bodyguard al condamnatului Șor riscă până la șase ani de pușcărie. 5,2 milioane de lei pentru finanțarea partidului ,,Șansa"
PROIECT // Cât vom plăti pentru energia electrică, după majorarea tarifelor