O americancă s-a îndrăgostit de hărnicia moldovenilor și de mâncarea „mai naturală și mai gustoasă ca în SUA”
Ayanna Dacosta este o americancă de 25 de ani care activează de două luni în gimnaziul „Grigore Vieru” din satul Vasilcău, raionul Soroca. A venit în R. Moldova acum 18 luni, fiind voluntară la Corpul Păcii din Statele Unite ale Americii.
În această perioadă, tânăra a reuşit să se afirme, ea fiind profesoară de educaţie a sănătăţii, dar şi să cunoască mai bine limba, oamenii, tradiţiile şi portul popular, care, spune ea, i-au plăcut mult.
Potrivit „Observatorului de nord”, Ayanna este din Connecticut, care se află în apropierea or. New York. A absolvit Universitatea de Politică şi Dreptul Uman, după care a activat în Africa, unde ajuta oamenii.
„Am lucrat în Africa până a veni în Moldova, am văzut că oamenii au nevoie de ajutor în domeniul sănătăţii şi educaţiei, apoi am lucrat în Washington cu Corpul Păcii şi mi-a plăcut scopul organizației şi am decis că vreau să lucrez cu ei. Au grupuri în diferite ţări. Nu am fost niciodată în Europa de Est. Am fost în Europa de Vest, dar acolo eu nu sunt o femeie neobişnuită, dar aici a fost diferit pentru mine, eu sunt diferită. Dar când am vorbit cu oamenii de aici în română şi în engleză, a fost foarte interesant. Oamenii sunt foarte deschişi şi răbdători. Limba română mi-a plăcut mult şi am învăţat-o în trei luni. A fost dificil, dar îmi place”, spune tânăra.
Şi-a început activitatea în oraşul Străşeni, după care a venit în raionul la Soroca. „Noi promovăm sănătatea în şcoală, sunt profesoară de educaţie pentru sănătate în Vasilcău, am şapte ore cu elevii”. Tototadă, mai scrie sursa citată, Ayanna scrie proiecte şi atrage finanţe pentru rezolvarea unor probleme în şcoală sau îmbunătăţirea condiţiilor de învăţământ. Astfel, recent a câştigat un proiect care i-a permis renovarea şi amenajarea unui cabinet pentru sănătate în gimnaziu. În proces de lucru sunt şi alte proiecte, precum amenajarea unui vestiar în sala de sport sau, pentru un viitor apropiat, crearea unui WC în interiorul instituţiei de învăţământ.
Administraţia şcolii are doar cuvinte de laudă pentru voluntară. „În primele două săptămâni ea a reuşit să implementeze un proiect pentru cabinetul de sănătate, acesta a fost renovat, mobilat şi dotat cu cele necesare. Acolo se petrec lecţii şi seminare pe diverse teme. Acum lucrează la un alt proiect pentru vestiar. E bravo”, a opinat Iuliana Solovei, directoarea gimnaziului.
Trecerea de la viaţa în oraş la viaţa de la ţară nu a fost grea, spune tânăra, încântată de locuitorii satului şi de gazda sa, doamna Nina Cioca, directoarea grădiniţei din localitate. Afară de activitatea pedagogică practicată de ambele, femeile au devenit prietene.
La sfârşitul lunii iulie se încheie cei doi ani şi misiunea Ayannei în Moldova. Acasă, în SUA, ea va lua amintiri frumoase despre oameni şi cultura noastră. „Credeam că lucrez doi ani şi plec liniştită, dar m-am îndrăgostit de Moldova şi de oamenii de aici, cred că o să revin”, spune voluntara.
Trei lucruri despre Moldova pe care Ayanna le va povesti celor dragi:
* Mâncarea este foarte gustoasă, naturală şi mai bună decât în SUA.
* Moldovenii sunt foarte harnici, lucrează foarte mult acasă, la serviciu şi pe câmp, cu toată familia. Eu nu ştiu cum voi faceţi aşa, este impresionant.
* Tradiţiile. Noi avem tradiţii în SUA, dar copiii nu fac multe activităţi ce ţin de tradiţii. Aici am sărbătorit Ziua Recunoştinţei, sărbătoarea americană, elevii s-au implicat şi au făcut o sărbătoare frumoasă.
Citiți tot reportajul AICI.
VIDEO // Șoferi din R. Moldova, mințiți și implicați fără știrea lor în transportarea ilegală a refugiaților din Siria, Afganistan, Irak, Bangladesh sau India în state din UE: Trei dintre organizatorii schemei, reținuți în R. Moldova
Topirea gheții din Antarctica ar putea provoca erupția a peste 100 de vulcani ascunși sub calota glaciară
EXEMPLU // Acces gratuit pentru public la Muzeul Național de Artă al României, de Ziua Culturii Naționale, sărbătorită pe ambele maluri ale Prutului