O altă lege aprobată în ședința NOCTURNĂ a Parlamentului de pe 16 decembrie a fost SUSPENDATĂ. Curtea Constituțională a stopat SCUMPIREA medicamentelor
Legea care permite scumpirea medicamentelor de la 1 ianuarie curent, aprobată în ședința nocturnă a Parlamentului de pe 16 decembrie 2020 de către deputații socialiști și ai Partidului „Șor”, a fost suspendată astăzi de Curtea Constituțională, în urma unei sesizări depuse de către deputații Partidului Democrat (PD).
Curtea Constituțională a admis cererea de suspendare a acțiunii art. I, punctul 3 din Legea 240 adoptată pe 16 decembrie.
Autorii sesizării au menționat că prevederile legii respective pot să provoace, începând cu 1 ianuarie curent, o scumpire inevitabilă a prețului la marea majoritate a medicamentelor de pe piața farmaceutică a R. Moldova, inclusiv prin liberalizarea prețurilor la medicamentele eliberate fără rețeță, cu excepția celor care se prescriu și se eliberează pe bază de prescripție medicală.
De asemenea, autorii menționează că, în cazul medicamentelor generice, potrivit prevederilor de până la 1 ianuarie 2021, prețul acestora nu putea depăși 75% din prețul de referință (original) fără taxe (ex works), iar în noua redacție plafonul de 75% se va raporta la prețul de referință CIP, care e substanțial mai mare, deoarece include cheltuieli de transport și asigurare a mărfii.
În contextul în care medicamentele eliberate fără rețeță reprezintă 1 144 de denumiri comerciale sau circa 40% din totalul medicamentelor înregistrate în Catalogul național de prețuri, iar medicamentele generice – peste 97% din același catalog, aplicarea articolului I punctul 3 din Legea contestată prezintă un risc iminent pentru securitatea farmaceutică, prin limitarea accesului cetățenilor la servicii de sănătate și afectarea implicită a stării de sănătate a acestora. Mai mult, autorii menționează că nesuspendarea acțiunii articolului I punctul 3 al Legii contestate este de natură să provoace prejudicii și consecințe negative iminente și ireparabile pentru sănătatea oamenilor, afectând dreptul lor constituțional la sănătate.
„Cu privire la cererea de suspendare a acțiunii articolului I pct. 3 din Legea nr. 240 din 16 decembrie 2020 care, prin excepție, intră în vigoare la 1 ianuarie 2021, Curtea constată că, în cazul în care acțiunea ei nu va fi suspendată, prevederile contestate ar putea fi puse în aplicare și ar putea produce efecte. Pe de altă parte, suspendarea acțiunii articolului I alin. (3) din Legea nr. 240 va putea elimina din discuție problema referitoare la consecințele generate în baza unor prevederi legale care pot fi declarate neconstituționale. Astfel, se suspendă acțiunea articolului I punctul 3 din Legea nr. 240 din 16 decembrie 2020 pentru modificarea unor acte normative, până la soluționarea în fond a cauzei”, se arată în decizia de astăzi a Curții Constituționale.
Amintim că fostul ministru al Sănătății, Mircea Buga, a avertizat că prevederile legii suspendate astăzi de CC reprezintă o adevărată „bombă” pentru cetățenii R. Moldova.
„De la 1 ianuarie ne putem aștepta la creșteri nelimitate ale prețului pentru sute sau chiar mii de medicamente, cu diferența plătită din buzunarul cetățenilor sau din fonduri publice. Și asta în plină pandemie”, a punctat Mircea Buga.
Nicolae Ciucă, sprijinit de VETERANII de la Nistru, din trupele speciale „Burunducii”: ,,Noi, cei care am înfruntat şi apărat în 1992 Basarabia la Nistru contra hoardelor ruseşti ce astăzi pustiesc Ucraina vă suntem alături! Cu Dumnezeu înainte!”
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md