Opinie // Articolul 13 din Constituție ar putea să NU fie schimbat prea curând
Decizia de ieri a Curții Constituționale nu pune în pericol mandatul actualului Parlament. De această părere este fostul judecător al Curții Constituționale Nicolae Osmochescu.
Potrivit lui, Parlamentul este obligat să se conformeze deciziei Curții și va elabora o inițiativă legislativă pentru modificarea articolului din Constituție care se referă la denumirea limbii oficiale, doar că în actuala conjunctură politică nu vede cum acest proiect ar putea fi votat de 68 de deputați.
„Nu există niciun motiv pentru dizolvarea Parlamentului. Acesta va încerca să se conformeze deciziei Curții. Legislativul poate fi dizolvat în condițiile în care nu adoptă legi timp de trei luni, dar acest lucru nu se va întâmpla”, a explicat doctorul în drept constituțional.
Referindu-se la declarațiile făcute astăzi de democratul Dumitru Diacov și ale tuturor celor care susțin că Declarația de Independență este un act politic și nu poate prima prevederilor unui act juridic cum este Constituția, Osmochescu a precizat: „Statul independent R. Moldova s-a creat în baza Declarației de Independență. Numai după adoptarea Declarației de Independență, alte state au început să ne recunoască ca stat. Din 1991 și până în 1994, R. Moldova nu a avut o Constituție, dar în baza aceleiași Declarații de Independență au fost create toate instituțiile de stat. Tot în baza Declarației de Independență a fost creată comisia care a elaborat textul viitoarei Constituții. Astfel, este evident că Declarația este primară ca act juridic”.
Mai mult, expertul afirmă că și Declarația de Independență, și Constituția sunt acte politico-juridice. Osmochescu susține că, până la modificarea Constituției, cetățenii R. Moldova sunt în drept să utilizeze ambele noțiuni pentru denumirea limbii de stat, însă instituțiile de stat sunt obligate să se conformeze.
Editorialistul Ziarului NAȚIONAL Nicolae Negru nu exclude că Parlamentul ar putea să nu modifice prea curând articolul 13 din Constituție, în concordanță cu decizia de ieri a Curții Constituționale.
„Constituția ar putea să nu fie modificată mult timp”, opinează analistul politic.
Totuși, afirmă Negru, de acum încolo, indiferent de ceea ce scrie în Constituție, cei care vor face referire la denumirea limbii de stat a R. Moldova vor trebui să țină cont de hotărârea Curții Constituționale care a decis că Declarația de Independență, unde este indicată denumirea limbii – „română”, primează asupra prevederilor actuale din Constituție unde limba de stat este declarată „moldoveneasca”.
Povestea TRAGICĂ a celor mai cunoscuți cvintupleți din lume: Cele cinci fetițe, separate de familie și expuse ca la grădina zoologică
Moartea misterioasă a geniului Eminescu sau cine a vrut să îl facă nebun?
FOTO // Drumul LUNG al unui test pentru COVID-19, rezultatele căruia sunt gata în cel puțin opt ore: Cum decurge o zi de muncă a angajaților de la laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică