Numele noi apărute pe lista posibililor SUCCESORI ai liderului de la Kremlin. Ce s-ar întâmpla dacă Putin moare?
Cancer tiroidian, boala Parkinson, accident vascular cerebral - sunt doar câteva dintre multele boli despre care se zvonește că ar suferi președintele rus Vladimir Putin, scrie The Independent.
Săptămâna aceasta, Kremlinul a negat zvonurile că Vladimir Putin ar fi suferit un stop cardiac în dormitorul său, la câteva luni după ce a negat că a căzut și a urinat necontrolat.
De când a preluat frâiele puterii în 1999, Putin s-a impus ca unul dintre cei mai infami politicieni din istoria modernă a Rusiei, conducând țara dictatorial.
Mandatul său actual ar trebui să expire anul viitor, dar în urma unor modificări radicale aduse Constituției, care au fost introduse în 2020, el ar putea conduce Rusia până în 2036.
Cu toate acestea, invazia sa în Ucraina, care a dus la pierderea a zeci de mii de soldați, a făcut să apară pentru prima dată fisuri în conducerea sa de 20 de ani. De asemenea, speculațiile că tiranul are probleme de sănătate au făcut ca viitorul Rusiei să pară incert la moartea sa.
În iunie, s-a confruntat cu cea mai mare amenințare la adresa puterii, după ce fostul său aliat Evgheni Prigojin a organizat o rebeliune armată și a cerut mercenarilor săi să mărșăluiască spre Moscova pentru a înlătura conducerea militară a Rusiei.
Cunoscut cândva drept „bucătarul lui Putin”, Prigojin a avut o mare influență în urma invaziei Ucrainei, ca proprietar al grupului militar privat Wagner. Criticile sale tot mai mari la adresa conducerii militare l-au transformat într-o amenințare credibilă la adresa regimului lui Putin, dictatorul jurând răzbunare grea pentru „trădarea” acestuia.
La doar două luni după revolta sa eșuată, Prigojin a murit în circumstanțe misterioase în timp ce se afla la bordul unui avion care zbura între Moscova și Sankt Petersburg.
În timp ce această opoziție dramatică față de conducerea rusă a fost înlăturată rapid, s-au pus întrebări cu privire la viitorul conducerii țării și cine stă la rând pentru a-l înlocui pe liderul autoritar.
Spre deosebire de alți dictatori de-a lungul istoriei, familia lui Putin nu se află în cursa pentru a-l înlocui. Se știu foarte puține detalii despre relația rudelor apropiate cu președintele.
Celebru secret în ceea ce privește viața personală, căsătoria sa de 30 de ani cu Liudmila Șkrebneva s-a încheiat prin divorț în 2013, pe fondul speculațiilor despre relația sa extraconjugală cu fosta gimnastă Alina Kabaeva.
Nu se știe dacă mai are alți copii în afară de cele două fiice cu Liudmila, Maria Voronțova, 36 de ani, și Katerina Tihonova, 35 de ani.
Niciuna nu are vreo implicare în politică, în timp ce el refuză să vorbească despre nepoți în public, spunând unui reporter: „Chestia este că nu vreau ca ei să crească ca prinții regali, vreau să devină oameni normali”.
În timpul unuia dintre rarele sale interviuri personale din 2015, el a spus despre fiicele sale: „Fiicele mele trăiesc în Rusia și au studiat doar în Rusia, sunt mândru de ele”, a spus el. „Ele vorbesc fluent trei limbi străine. Nu discut despre familia mea cu nimeni.”
Mihail Mișustin
Dacă Putin ar muri sau ar demisiona brusc, Consiliul Federației Ruse are 14 zile pentru a convoca alegeri prezidențiale anticipate. În acest timp, prim-ministrul Mihail Mișustin ar fi președinte interimar.
El este considerat de unii însă o opțiune puțin probabilă de a deveni un președinte permanent, având în vedere lipsa sa de popularitate în cercul interior al lui Putin.
Potrivit BBC, Mișustin a avut „sarcina de neinvidiat de a salva economia, dar are puține de spus asupra” războiului Rusia-Ucraina, surse apropiate de Kremlin spunând că nu cunoaștea intențiile lui Putin de a invada Ucraona.
„Din punct de vedere constituțional, el preia conducerea atunci când președintele este mort sau incapacitat. Este o alegere tehnocrată clasică. Am văzut că se întâmplă asta, dar există și alți candidați care ar ocupa aceeași nișă,” a declarat pentru The Independent profesorul Mark Galeotti.
Dmitri Medvedev
Cunoscut ca unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Putin, Dmitri Medvedev a fost considerat unul dintre potențialii săi succesori. El a deținut anterior rolul de președinte din 2008 până în 2012, înainte de a se retrage în ceea ce s-a aflat mai târziu că a fost un acord prestabilit.
Cândva considerat de Occident o voce moderată în cadrul Kremlinului, el și-a dezvoltat o reputație de polițistul rău al lui Putin, făcându-i pe ucraineni „gândaci” și amenințând cu folosirea armelor nucleare.
Fostul profesor de drept a deținut funcția de prim-ministru din 2012 până în 2020, înainte de a deveni vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei.
Se crede însă că statutul de supus al lui Putin i-a slăbit propria capacitate de a-și consolida puterea în rândul elitei rusești.
Serghei Kirienko
Alte nume menționate pentru a prelua conducerea îl includ pe Serghei Kirienko, care a ocupat funcția de prim-adjunct al șefului de cabinet al lui Putin, din 2016 și este cunoscut ca membru al celui mai apropiat cerc interior al liderului de la Kremlin.
Prin implicarea sa în noile teritorii ucrainene anexate, el are acces zilnic la președinte și menține relații bune cu toți actorii cheie majori din elita politică a Rusiei.
Cu toate acestea, respingând șansele sale de a ajunge vreodată în prim-planul politicii ruse, Galeotti a spus că a servit mai bine „în spate scenei”.
Serghei Șoigu
Având în vedere traiectoria umilitoare a războiului din Ucraina, Serghei Șoigu nu mai este o alegere probabilă pentru a fi anunțat ca predecesor al lui Putin, în ciuda poziției sale de unul dintre cei mai influenți oameni din Rusia. Ministrul Apărării a fost votat cândva drept cel mai popular politician după Putin și este cunoscut ca fiind un apropiat al liderului, cei doi petrecându-și adesea vacanțele de vară împreună.
„Înainte de invazie, aș fi spus cu siguranță Șoigu, dar reputația lui a fost acum pătată de invazie”, a spus Galeotti.
„Încă are un nivel relativ ridicat de sprijin și încredere publică și este un manipulator fenomenal în culise. Zilele în care ar fi putut fi președinte s-au terminat, dar în calitate de regizor, el ar putea fi încă cu adevărat influent,” spune istoricul.
Nikolai Patrușev
Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Patrușev, îl cunoaște pe Putin de când lucrau împreună în KGB și a fost un strateg major al invaziei Ucrainei din 2014 și 2022.
Bătrânul de 71 de ani este „una dintre puținele figuri pe care Putin le ascultă”, în timp ce și despre fiul său Dmitri s-a zvonit și că este un potențial succesor al lui Putin, având în vedere funcția sa de ministru al agriculturii.
Alți posibili succesori vehiculați sunt primarul Moscovei, Serghei Sobianin, fosta gardă de corp a lui Putin, Aleksei Diumin și șeful de cabinet Dmitri Kozak.
Oficial din Guvernul României: Autostrada Unirii, gata până în 2030 „pentru a lega Moldova și Republica Moldova de Transilvania și Europa, dar și de București, traversând munții Carpați”
Transferurile necesare pentru plata salariilor cadrelor didactice, efectuate începând cu 20 ianuarie: 816,5 milioane de lei, dintre care 215,5 milioane de lei pentru profesorii din Chișinău
„Energocom” a găsit energie electrică pentru a asigura consumul de marți pe malul drept al Nistrului: Cu 3% mai mult decât astăzi