Numele FAVORITULUI pentru ocuparea funcției de PROCUROR GENERAL. Năstase: „În pofida RISCURILOR pe care și le-a asumat, cred că merită”
Procurorul din cadrul Secției pentru misiuni speciale în cadrul Procuraturii Generale, Viorel Radețchi, ar putea fi viitorul procuror general al R. Moldova. Liderul PPDA, Andrei Năstase, crede că acest procuror, care a propus pornirea unui dosar penal privind uzurparea de stat de către fosta guvernare PD, atunci când la cârma instituției era Igor Popa, merită să ajungă în fruntea instituției.
„Oricine face dovada curajului, a integrității, a profesionalismului, a capacităților de a livra rezultate este în drept și chiar trebuie să candideze pentru funcția de procuror general. Eu nu l-am cunoscut pe acel procuror care a intentat dosarul penal privind uzurparea puterii în stat, la denunțul pe care l-am făcut eu. Și, în momentul când mi s-a cerut o părere, eu am spus: domnule, este bine să meargă acesta. Dacă a avut curajul să inițieze un dosar penal, în pofida presiunilor pe care sunt sigur că le-a avut, în pofida unui procuror general putred de corupt, în pofida riscurilor pe care le-a avut, înseamnă că merită să fie. Asta e viziunea mea”, a spus Andrei Năstase despre Radețchi, într-o emisiune de la N4.
Acesta a mai adăugat că, la un moment dat, dânsul și-a dorit să ajungă în fruntea Procuraturii Generale, doar că a fost oprit de colegii săi din Blocul „ACUM”.
„Le-am spus colegilor să mă lase cel puțin trei luni la Procuratura Generală. Le-am spus că suntem în război și trebuie să fiu lăsat. Mi-au spus: ce o să zică lumea? Am un anumit regret că nu am ajuns acolo să dau drumul la anumite dosare. Era nevoie de curaj. În Procuratura Generală sunt oameni integri, profesioniști, dar mai e nevoie de mult curaj”, a adăugat politicianul.
Amintim că procurorul Viorel Radețchi declara anterior că a elaborat un raport pe care l-a depus pe masa fostului procuror general interimar, Igor Popa, prin care cerea pornirea urmăririi penale în baza denunțului lui Andrei Năstase cu privire la „uzurparea puterii în stat”.
Recent, Ministerul Justiției a elaborat un proiect de lege care schimbă procedurile de numire în funcție a procurorului general și implică preselecția candidaților de către o Comisie de concurs constituită de Ministerul Justiției. Noul proiectul de lege stabilește că procurorul general va fi numit în funcție de către șeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) din rândul celor doi candidați propuși de către Comisia de concurs.
Andrei Năstase a dezvăluit că noua lege cu privire la Procuratură urma să fie votată la ședința de miercuri a Parlamentului, dar socialiștii nu au vrut s-o sprijine.
Ambasadorul Federației Ruse în R. Moldova a fost convocat la MAE, după ce misiunea diplomatică a răspândit FALSURI despre criza energetică: ,,Încearcă să deturneze responsabilitatea pentru o criză pe care Moscova însăși a generat-o"
Localitățile din Zona de Securitate vor fi asigurate cu energie electrică și gaze naturale de către Chișinău. Dorin Recean: ,,Aceste lucrări trebuiau făcute în ultimii 30 de ani"
VIDEO // Un figurant în „furtul MILIARDULUI”, reținut de Poliție. Bărbatul a participat la „spălarea” a peste două miliarde de lei