Numele deputaților PAS care lipsesc din lista legislatorilor ce au votat inițiativa privind schimbarea „limbii moldovenești” cu „limba română” în legislația R. Moldova: Deplasări, motive de boală și numiri în alte funcții
Inițiativa care prevede schimbarea, în toată legislația națională, a sintagmelor „limba moldovenească”, „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă” cu „limba română”, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, a fost votată joi, 2 martie, în primă lectură de către 56 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).
Deputații Partidului „Șor” au boicotat ședința de ieri a Parlamentului, iar socialiștii și comuniștii au făcut spectacol la începutul ședinței de Parlament, fiind deranjați de introducerea acestei inițiative pe ordinea de zi, dar și a declarației Parlamentului Republicii Moldova cu privire la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei. Aceștia au plecat din sală și s-au întors cu scandări, pancarte și au blocat tribuna centrală a Parlamentului în momentul în care majoritatea parlamentară făcea dreptate limbii române în legislația națională.
CITIȚI și DOC, UPDATE // ADOPTAT în primă lectură! BĂTAIE în Parlament înaintea votului care ar face DREPTATE LIMBII ROMÂNE în legislația R. Moldova. Puterea: „Trădătorii”; Opoziția prorusă: „Anticipate”
Fracțiunea parlamentară majoritară a PAS are 63 de deputați în actualul Legislativ, iar numele a șapte deputați nu se regăsesc în lista celor care au susținut joi limba română prin votul oferit în Parlament.
Este vorba despre vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, și colegii săi Doina Gherman, Sergiu Lazarencu, Ion Șpac, Ana Racu, Artur Mija și Valentina Manic.
Cel puțin trei dintre deputații PAS care nu au participat la ședința de ieri a Parlamentului se află în deplasări peste hotare.
Liliana Anghel de la Serviciul de presă al Parlamentului a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că Mihai Popșoi și Doina Gherman se află într-o vizită în SUA.
Totodată, Ion Șpac ne-a spus că se află în Irlanda.
„Am fost un grup împreună cu domnul Igor Grosu (vizita oficială de la începutul săptămânii curente a delegației conduse de spicher- n.r.). Toți s-au întors deja. Eu, ca președinte al grupului de prietenie R. Moldova - Irlanda, m-am reținut pentru niște ședințe”, ne-a explicat deputatul Șpac.
Întrebat dacă ar fi votat inițiativa privind limba română și declarația Parlamentului de condamnare a agresiunii rusești în Ucraina, dacă ar fi participat la ședința în plen de joi, Ion Șpac a răspuns fără să ezite: „Da, desigur”.
CITIȚI și DOC // Parlamentul R. Moldova, DECLARAȚIE cu privire la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei: Condamnă războiul, genocidul împotriva ucrainenilor și susține instituirea unui tribunal special pentru crima de agresiune împotriva statului vecin
Deputatul Sergiu Lazarencu ne-a spus că a lipsit de la ședința de joi a Parlamentului fiindcă este bolnav.
„Sunt bolnav și din păcate nu am putut să mă prezint”, ne-a declarat el.
Și Sergiu Lazarencu ar fi votat „cu siguranță, nici nu se pune în discuție” în favoarea limbii române și a condamnării agresiunii rusești în Ucraina.
Deputata Ana Racu nu a fost nici ieri și nu este nici azi la ședința Parlamentului din cauza unei urgențe medicale.
„Sunt după operație și anestezie, cu mare drag voi discuta pe subiectele care vă interesează, doar să mă recuperez”, ne-a răspuns Ana Racu atunci când am întrebat-o cum ar fi votat în ședința de joi a Parlamentului vizavi de cele două inițiative.
CITIȚI și FOTO // Deputatul PAS, Natalia Davidovici, a „DRIBLAT” un nou vot care nu ar fi pe placul Rusiei. Acesta NU a votat alături de colegii săi pentru INTERZICEREA simbolurilor agresiunii Federației Ruse în Ucraina. De ce NU a votat nici Ana Racu?
Un alt deputat-lipsă din Parlament a fost Artur Mija, care a fost numit recent în funcția de secretar general al Guvernului Recean.
Totodată, Valentina Manic ne-a spus că nu a participat pe 2 martie curent la ședința Parlamentului, pentru că „am fost la înmormântarea unei rude, care a plecat foarte devreme”.
Elveția se declară gata să găzduiască o întrevedere Trump-Putin. Ce se va întâmpla cu mandatul de arestare pe numele liderului rus
Studiu îngrijorător: Oamenii de ştiinţă spun că au descoperit cauza înmulţirii inexplicabile a cazurilor de cancer
Ziua Culturii Naționale: ICR „Mihai Eminescu” și Ambasada României în R. Moldova organizează concertul cu genericul „Enescu. Rapsodii și poeme”, la 70 de ani de la trecerea în neființă a marelui compozitor român