Numărul funcţionarilor care trebuie să îşi declare AVEREA ar putea fi REDUS
Preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), Anatolie Donciu, face referire la experienţa Georgiei şi propune ca numărul funcţionarilor din R. Moldova care sunt obligaţi să depună declaraţii de avere şi de interese să fie redus.
Acest subiect a fost pus în discuţie la o întrunire a membrilor CNI cu reprezentanţii Băncii Mondiale în contextul lansării sistemului de declarare on-line a averilor și intereselor de la începutul anului 2015.
Pentru a face posibil acest lucru, s-a făcut referire şi la experienţa altor state.
Laura Pop, specialist în sectorul financiar al Departamentului integritatea piețelor financiare din cadrul Băncii Mondiale a specificat faptul că Republica Moldova este printre primele țări care ar putea implementa un astfel de sistem.
„Din 176 de țări, circa 138 au sisteme de declarații de avere și interese, însă foarte puține din ele au aceste sisteme de declarare on-line, respectiv Republica Moldova rămâne a fi un pionier la acest capitol alături de alte state precum Georgia, Lituania, Mexic, Mongolia sau Costa Rica”, a spus Laura Pop.
„Sistemul georgian nu este perfect şi, deși este funcțional de trei ani, are și el unele lacune. Cel mai dificil a fost începutul și, respectiv, cele mai multe provocări le-am întâlnit atunci”, a ţinut să remarce fostul conducător al instituției similare georgiene, Irakli Kotetishvili.
Totuși, în Georgia, subiecți ai declarării sunt doar funcționarii de rang înalt, în număr de 3 000 de persoane, iar în Republica Moldova acest număr este de 17 ori mai mare (circa 50 000 de declaranți).
Dacă în Georgia 21 de angajați ai instituției abilitate verifică 3 000 de declarații, în R. Moldova aceluiași număr de angajați îi revin peste 100 000 de declarații. Din acest considerent, atât participanții la discuții, cât și președintele Comisiei Naționale de Integritate, Anatolie Donciu, au fost de părere că ar fi bine ca acest număr de declaranți să fie redus în R. Moldova, fapt care ar facilitata considerabil funcționarea sistemului.
Responsabil de elaborarea sistemului de declarare on-line în Republica Moldova este Centrul de Guvernare Electronică care a şi prezentat conceptul. Potrivit acestuia, autentificarea va avea loc prin semnătura digitală, care are două etape de securizare. CNI va solicita ca semnătura digitală să fie acordată gratuit declaranţilor.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania