21:48:12 11.01.2025
Stiri

Numărul de beneficiari ai energiei regenerabile prin mecanismul de contorizare netă a crescut de 40 de ori în ultimii patru ani: Ce presupune mecanismul de facturare netă, introdus de la 1 ianuarie 2024

Actualitate 16.02.2024 16:36 Vizualizări1538 Autor: Ziarul National
Numărul de beneficiari ai energiei regenerabile prin mecanismul de contorizare netă a crescut de 40 de ori în ultimii patru ani: Ce presupune mecanismul de facturare netă, introdus de la 1 ianuarie 2024

Producția de energie din surse regenerabile capătă proporții în Republica Moldova, în special pentru mecanismul de contorizare netă care sprijină consumatorul final ce deține o centrală electrică cu o putere instalată de până la 200 kW și care produce energie electrică din surse regenerabile pentru propriul uz, având dreptul să livreze surplusul de energie în rețeaua electrică.

Datele Centrului Național pentru Energie Durabilă (CNED) rată că, în ianuarie 2024, numărul total de beneficiari de contorizare netă în Republica Moldova era de 5 051, iar puterea totală instalată - de 115,3 MW.



„Comparativ cu anul 2018, când erau înregistrați primii beneficiari de contorizare netă, numărul acestora era de 57 de beneficiari cu o putere totală instalată de 0,5 MW. Față de anul precedent, anul 2022, când se înregistrau 1 885 de beneficiari, cu o putere totală instalată de 33,4 MW, anul 2023 a atestat triplarea numărului acestora, iar la puterea totală instalată majorarea de patru ori a acesteia. În rezultat, în ultimii patru ani, numărul beneficiarilor de contorizare netă a crescut de circa 40 de ori, iar puterea totală instalată - de circa 80 de ori”, se arată într-un comunicat de presă al CNED.

Aceeași sursă precizează că, în lunile ianuarie - decembrie 2023, au fost înregistrați 3 166 de beneficiari noi ai mecanismului de sprijin contorizare netă, cu o capacitate cumulativă de 81,8 MW. Din numărul beneficiarilor înregistrați pe parcursul anului trecut, 2 340 sunt persoane fizice sau circa 74% și 826 – persoane juridice.



Analizele CNED indică faptul că puterea medie instalată a beneficiarului de contorizare netă în sectorul rezidențial depășește necesitățile reale de compensare a consumului. Astfel, doar pe parcursul anului 2023, puterea medie instalată a crescut de la 8,58 kW la sfârșitul anului 2022 până la 9,31 kW, în decembrie 2023.

Acest lucru, numit supradimensionarea instalațiilor fotovoltaice, a determinat includerea unui nou mecanism de sprijin - facturare netă, pentru a oferi oportunități egale pentru cât mai mulți consumatori de energie.

Solicitanții de a beneficia de mecanismul de sprijin contorizare netă au putut să o facă până la 31 decembrie 2023, ia facilitățile mecanismului pentru acești beneficiari sunt valabile până în 31 decembrie 2027.

Pentru noii beneficiari, mecanismul de contorizare netă a fost înlocuit, de la 1 ianuarie curent, cu mecanismul de facturare netă.

„Acest nou mecanism continuă să încurajeze producția și consumul local de energie din surse regenerabile, oferind prosumatorilor de energie electrică din surse regenerabile (consumator final care produce energie electrică din surse regenerabile pentru propriul consum și care poate stoca sau comercializa energia electrică din surse regenerabile produsă, cu condiția că, în cazul unui prosumator noncasnic de energie electrică din surse regenerabile, aceste activități nu constituie activitatea sa comercială sau profesională de bază) posibilitatea de a gestiona surplusul de energie și de a-și compensa consumul de energie electrică într-un mod sustenabil.

În esență, acest mecanism permite prosumatorilor să genereze energie electrică din surse regenerabile și să consume energia produsă direct în propria locuință sau afacere. Surplusul de energie este transferat în rețeaua electrică, fiind înregistrat ca un credit monetar în contul prosumatorului. Soldul monetar, rezultat din diferența între energia electrică livrată în rețea și cea consumată, este gestionat lunar sau anual. Acest sold permite prosumatorilor să își utilizeze creditul pentru a compensa facturile ulterioare pentru energia procurată din rețea sau pentru a solicita plata în numerar a soldului pozitiv”, explică noul mecanism specialiștii de la CNED.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md