Număr-RECORD de pasageri la AIC, de la începutul anului. „Infrastructura actuală a aeroportului nu va mai putea face față fluxului în creștere de pasageri, iar din acest motiv va fi construit un nou TERMINAL”
Peste 1,6 milioane de pasageri au călătorit, de la începutul anului 2024, prin Aeroportul Internațional Chișinău (AIC), ceea ce reprezintă un record pentru unica poartă aeriană a R. Moldova.
„Numărul de pasageri a crescut cu 39% comparativ cu anul trecut. Deschiderea de noi curse și creșterea numărului de companii care au reluat sau au început să zboare de pe aeroportul nostru sunt printre principalele motive ale acestei creșteri”, a comunicat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.
Toate prognozele arată că această creștere va continua.
„Fluxul de pasageri va crește în mod constant. Continuăm discuțiile cu mai multe companii aeriene pentru a extinde numărul de rute de pe aeroport. Aceste cifre confirmă ceea ce am subliniat în repetate rânduri: infrastructura actuală a aeroportului nu va mai putea face față fluxului în creștere de pasageri. Suntem conștienți de aglomerația actuală de la aeroport, care va crește odată cu sporirea numărului de pasageri”, a precizat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
Astfel, cea mai bună soluție pentru a face față este construcția unui nou terminal.
„Soluția este una singură: investiții serioase în aeroport. Din acest motiv, am anunțat că vom efectua cât mai curând studiul de fezabilitate pentru un nou terminal, parcare auto, pistă și alte tehnologii necesare pentru buna funcționare a aeroportului. Investițiile necesare sunt estimate la 250-300 milioane de euro”, a conchis Spînu.
De menționat că numărul de pasageri care au trecut prin AIC în primele șase luni a crescut cu peste 460 de mii, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.
R. Moldova, asigurată cu energie electrică de România. ,,Energocom" a acoperit deja 100% din necesarul de energie electrică pentru data de 3 ianuarie
Sute de școli și grădinițe din Transnistria au rămas fără căldură: Cât vor mai avea trasnistrenii energie electrică produsă pe bază de cărbune
DEMONSTRAT // Rușii nu ar fi avut nicio problemă tehnică să livreze gaze în Transnistria prin coridorul transbalcanic: R. Moldova a importat gaze din Bulgaria!