Nu-ţi lăsa copilul EDUCAT de televizor
Deşi influenţa audiovizualului în viaţa noastră se extinde de la o zi la alta, trebuie să ştii să transformi acest fenomen în unul pozitiv pentru micuţul tău. Nu lăsa ca televizorul să devină cel mai bun prieten al lui. Dacă nu ştii cum să-i oferi o educaţie sănătoasă, psihologii îţi spun ce trebuie să faci şi să eviţi.
Multor mame le vine chiar şi ideea să arunce televizorul din casă, faptă care nu aduce vreo schimbare, iar psihologii spun că deşi poate fi şi aceasta o metodă, pe termen lung nu este soluţia optimă.
Dacă încerci să-ţi izolezi copilul de anumite lucruri pe care le consideri nocive pentru el, îl vei îndepărta de realitatea în care trăieşte şi s-ar putea să-i fie mult mai greu în viitor, când se va confrunta cu situaţii asemănătoare. La fel, decizia ta ar putea să-l facă să se simtă complexat în faţa colegilor de şcoală.
Trebuie să recunoşti că majoritatea temelor de discuţie în care este implicat copilul tău se axează pe ceea ce aude la televizor, iar dacă tu îi interzici să se informeze vei constata că va fi marginalizat de cercul de prieteni din care face parte, lucru care îl va afecta foarte mult. De asemenea, copilul tău poate afla informaţii utile despre mediu, tehnică, natură şi pe care le asimilează mult mai repede de la televizor decât din cărţi. De aceea, nu se poate spune că efectul televiziunii este bun sau rău. Totul e să poţi găsi un echilibru. Psihologul nostru te va ajuta în acest sens.
Ce trebuie să faci ca să nu-ţi laşi copilul educat de TV
Impune-i anumite reguli
Redu treptat intervalul în care micuţul tău poate să stea în faţa televizorului. Alcătuieşte-i un orar potrivit, în concordanţă cu vârsta lui. Reţine că nu este recomandat să ia masa în faţa micului ecran. De asemenea, interzice-i să se uite la televizor până termină temele pentru şcoală. Spune-le şi celorlalţi membri ai familiei despre decizia ta astfel încât dădaca, bunica, mătuşa să respecte şi ele regulile pe care le-ai stabilit. Aceste sfaturi te vor ajuta să fii mai aproape de succes.
Alcătuieşte-i tu grila de programe
Pentru început, stabileşte chiar tu programele la care să se uite copilul tău ţinând cont de ce crezi că e bine pentru el. Selectează emisiuni educative sau distractive în funcţie de vârsta lui. Desigur că un film documentar despre lei sau despre primul zbor pe Lună este util şi interesant pentru orice elev şi nu ar trebui să-i fie interzis. La fel şi desenele animate sau filmele pentru copii care au ca temă binele şi răul.
Uitaţi-vă împreună la televizor
În acest mod vei putea să observi mult mai uşor ce-i face plăcere copilului tău. Psihologii recomandă să schimbi postul în momentul în care apar reclamele pentru că multe dintre ele încurajează consumul de alcool, de chipsuri sau sucuri carbogazoase, iar acestea dăunează sănătăţii micuţilor. Un alt motiv pentru care este recomandat să i te alături la televizor este acela că astfel vei putea să-i răspunzi la eventualele întrebări care apar deseori în timpul vizionării unui film sau emisiuni. Îi vei putea satisface curiozitatea, iar acesta este un pas înainte spre cunoaştere.
Caută mai întâi o alternativă
Înainte de a deschide televizorul gândeşte-te ce altceva îi poţi oferi copilului tău, mai interesant şi mai incitant. De exemplu, poţi să-l duci la o plimbare în parc, o călătorie în afara oraşului sau o vizită într-un parc de distracţie. Oricare dintre aceste variante este mai bună pentru amândoi.
Asigură-te că nu are televizor în cameră
În rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 12 şi 16 ani care au televizoare în dormitorul lor există de două ori mai mulţi fumători şi cu 30% mai mulţi consumatori de alcool. Aceasta este statistica oferită de Institutul Naţional de Sănătate şi Dezvoltare pentru Copii (SUA). Pe lângă acestea, cei dependenţi de televizor sunt de două ori mai expuşi afecţiunilor ochilor.
Ce nu trebuie să faci
Să-i atribui televizorului rolul de dădacă
Chiar dacă eşti foarte ocupată, încearcă să-ţi faci puţin timp pentru a-i găsi copilului tău o ocupaţie care să-i fie pe plac. De exemplu, propune-i să te ajute la cumpărături (vei constata că acest lucru vă va apropia mai mult).
Să stai în faţa micului ecran cu bebeluşul în braţe
Cercetările Academiei de Pediatri din SUA arată că efectele produse de televizor asupra bebeluşilor sunt nocive. Micul ecran îi afectează creierul şi, ca urmare, acest lucru duce la încetinirea dezvoltării lui ulterioare. De aceea, este recomandat ca micuţii care nu au împlinit doi ani să fie feriţi de televizor.
Să vizionaţi împreună filme violente
Personajele negative şi efectele speciale moderne care apar în filmele violente influenţează psihicul copilului tău într-un mod nu tocmai favorabil. Rezultatul îl observi când cel mic începe să se comporte agresiv. Acest lucru se întâmplă pentru că el imită ce a văzut în filme, întrucât nu poate distinge realitatea de imaginar. De cele mai multe ori copilul tău va crede că în viaţa reală trebuie să procedeze la fel ca în filme.
Să pui mâna pe telecomandă imediat ce intri în casă
Părinţii sunt modelul de urmat numărul unu pentru copii. Iar dacă tu butonezi telecomanda imediat ce intri în casă, fii sigur că şi micuţul tău va proceda la fel.
Încerci să scapi de problemele şi preocupările copilului tău
De multe ori televizorul devine cel mai bun prieten al lui tocmai pentru că părinţii nu au suficient timp să-l asculte, să-i dea un sfat şi să-l ajute când are o problemă. Nu proceda la fel. Acordă-i măcar 15 minute pe zi copilului tău pentru a afla ce îl preocupă. Nu-l lăsa educat de televizor.
Sursa: csid.ro
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania