07:26:13 17.04.2025
Stiri

Consumatorii nu se mai lasă înșelați!

Social 28.09.2014 10:53 Vizualizări2470
Consumatorii nu se mai lasă înșelați! ansa.gov.md

Numărul cetățenilor care solicită ajutorul Agenției pentru Protecția Consumatorilor este în creștere

Oleg Anghelenici din satul Cobâlea, raionul Șoldănești, a procurat, în această vară, de la un agent economic din raion mai multe foi de ardezie pentru a-și acoperi casa. Totul a fost bine până când au căzut primii stropi de ploaie și ardezia a început a plesni. „Stăteam în casă și nu înțelegeam ce se aude. Am început să caut insistent de unde vin acele sunete și, când mi-am aruncat ochii în pod, am încremenit. Vedeam cerul prin acele crăpături”, ne spune Oleg.

Și-a scos banii

S-a tot gândit ce să facă și a apelat la inspectorii de la Agenția pentru Protecția Consumatorilor (APC). Aceștia au ajutat bărbatul să-și primească înapoi banii cheltuiți pentru produsul necalitativ.

Potrivit datelor APC, numărul celor care se plâng inspectorilor este în creștere. În primele opt luni ale anului curent, Agenția a înregistrat 770 de petiții, iar la circa două mii și jumătate de persoane le-au fost acordate consultații prin telefon. „Majorarea acestui număr nu se datorează faptului că se încalcă tot mai mult drepturile consumatorilor, dar faptului că aceștia devin mai informați”, ne-a spus șeful adjunct al Direcției relații cu consumatorii, Sergiu Lelic.

Mai bine informați și atenți la buget

Cele mai multe reclamații au vizat produsele alimentare și nealimentare, în funcție de sezon. „În perioada caldă a anului, cele mai multe plângeri le avem împotriva agenților economici care comercializează apă, cvas, după care îmbrăcăminte. Cetățenii se plâng pe calitatea proastă și mirosul toxic al hainelor. Avem multe plângeri și pe numele agenților economici care confecționează și comercializează geamuri termopan. În goană după clienți, aceștia promit marea și sarea, iar când ajung să livreze marfa, cetățenii constată că nu tot ceea ce s-a convenit în contract s-a respectat. În loc de trei camere sunt două ori sticla este zgâriată, iarna apare mucegai etc.”, susține Lelic.

Plângerile, întemeiate de cele mai multe ori

De asemenea, clienții au mai semnalat nereguli și în contractele de furnizare de servicii privind transportul aviatic. „Legea îi protejează pe clienți, în cazul în care compania a anulat zborul și trebuie să li se plătească despăgubiri morale. Chiar zilele acestea avem în examinare două astfel de cazuri”, ne-a mai spus inspectorul APC.

De cele mai dese ori, plângerile consumatorilor se dovedesc a fi întemeiate, iar dacă agentul economic evită să respecte legea care îl protejează pe consumator, cei doi ajung în fața instanței de judecată.

„Menirea noastră nu e să ajungem cu agentul economic în instanța de judecată, dar să soluționăm cazul amiabil. Avem și cazuri când suntem târâți prin instanțe, asta pentru că agentul economic contestă procesul-verbal întocmit de inspectorii noștri. Totuși, o bună parte dintre aceștia se disciplinează și chiar colaborează cu noi pentru a înlătura neregulile”, menționează Lelic.

Consumatorii din oraș sunt cei mai activi

Potrivit inspectorilor, cei mai activi sunt consumatorii din localitățile urbane. Acest lucru se datorează și faptului că au acces mai ușor la serviciile Agenției din capitală, chiar dacă instituția are reprezentanță și la Cahul și Bălți.

La ajutorul inspectorilor de la Agenție a apelat și o femeie din Chișinău care a procurat produse cosmetice de la un salon de frumusețe din Chișinău. Aceasta a fost invitată la niște proceduri, după care i s-a propus să procure câteva produse cosmetice în valoare de 35 de mii de lei. Dacă accepta să procure setul în ziua respectivă, beneficia de o reducere. Tentată de ofertă, aceasta a acceptat, iar odată ajunsă acasă, s-a răzgândit. „Produsele cosmetice fac parte din lista produselor care nu pot fi înlocuite cu un alt produs similar, iar asta ar însemna că nu poate fi ajutată cu nimic. Până la urmă, agentul economic a binevoit să rezilieze contractul, însă cu condiția achitării a trei produse din set care au fost deschise și utilizate de consumator”, spune specialistul.

Ce trebuie să știe un consumator

Pentru a depune o plângere, în momentul în care consideră că i s-a făcut o nedreptate, consumatorii trebuie să se adreseze la APC din municipiul Chișinău sau la oficiile teritoriale din orașele Cahul și Bălți. În prealabil, acesta depune o cerere către agentul economic care i-a vândut produsul, solicitând să-i fie schimbat, reparat sau restituită valoarea produsului. Dacă timp de două săptămâni de la data depunerii cererii agentul economic nu dă semn că ar vrea să soluționeze problema, atunci pătimitul se adresează la APC. În cerere, consumatorii trebuie să atașeze actul doveditor care să confirme de unde a fost procurat produsul respectiv. „Este foarte important acest lucru, pentru că, în lipsa vreunui act, bon sau document confirmativ, inspectorilor le vine greu să se implice în soluționarea vreunui caz. De aceea, atunci când cetățeanul procură ceva din magazine trebuie neapărat să solicite bonul de casă”.

Nu toate produsele procurate pot fi schimbate ori înapoiate agentului economic

Consumatorul trebuie să știe că produsul necalitativ cumpărat poate fi schimbat pe unul calitativ, îi pot fi restituiți banii pe care i-a achitat pentru produs, iar dacă acesta face parte din categoria electrocasnicelor, tehnicii de calcul, telefoane – pot fi reparate în caz că se defectează. Totuși, sunt și produse care nu pot fi întoarse agentului economic. În această categorie intră colanții, mobila efectuată la comandă, doar în cazul când se atestă defecte ascunse, jucăriile, materialele de construcție rămase în urma unei reparații ori construcții și bijuteriile. Excepție fac doar cele cu defecte ascunse. „Am avut un caz când un tânăr a procurat un inel de logodnă, iar pentru că fata l-a refuzat, a mers la magazin și a vrut să-l întoarcă agentului economic. Aici legea nu-l protejează deja. Dacă inelul avea anumite defecțiuni, atunci îl putea întoarce”, susține Sergiu Lelic.

Autor: Galina Munteanu
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte