Nu renunță la titulatura de „GENERAL”! Intenția socialiștilor de a reveni la denumirea sovietică a gradelor în cadrul MAI a provocat SCANDAL în Parlament. Opoziția denunță încercarea de a reface „lumea de care încercăm de 30 de ani să ne rupem”
Majoritatea parlamentară a socialiștilor a votat astăzi, în primă lectură, un proiect de lege pentru modificarea Legii privind funcționarul public cu statut special din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) prin care se propune revenirea la vechile denumiri ale gradelor speciale în cadrul acestei instituții.
Astfel, socialiștii vor să se renunțe, de exemplu, la demumiri ca inspector, agent, comisar sau chestor în favoarea celor ca maior, căpitan, locotenent sau general.
Noile denumiri au fost introduse în anul 2016, ca parte a reformei poliției finanțată cu bani de la Uniunea Europeană.
Unul dintre autorii inițiativei privind revenirea la denumirea veche a gradelor speciale, socialistul Adrian Lebedinschi, a invocat rezultatele unui sondaj realizat în MAI, spunând că majoritatea angajaților susțin această idee.
Deputații din opoziție au acuzat socialiștii că sunt nostalgici după perioada sovietică și nu vor să renunțe la denumirea de „general”.
Fostul ministru de Interne, deputatul democrat Alexandru Jizdan, pe timpul căruia a fost realizată această reformă la minister, a recunoscut faptul că în MAI exista la acel moment o reticență cu privire la acest subiect, dar a invocat aceeași „nostalgie” din capetele polițiștilor, amintind că reforma poliției a fost demarată în 2010 și este finanțată cu peste 57 de milioane de euro de către Uniunea Europeană.
„Noi vrem să europenizăm această structură sau să coborâm la nivelul celor care nu vor să crească intelectual?”, a întrebat și deputatul Chiril Moțpan, deținător al unui grad special al MAI.
Deputatul Octavian Țîcu a fost și mai tranșant. Potrivit liderului Partidului Unității Naționale, prin asemenea inițiativă se urmărește „refacerea unei lumi de care încercăm de 30 de ani să scăpăm”. Din aceeași gamă ar face parte și atacurile lingvistice regizate de socialiști, acordarea statutul special Găgăuziei, cedările făcute Transnistriei și „obediența” față de Federația Rusă.
Țîcu a avertizat că este vorba despre „o luptă dintre două lumi”, iar Uniunea Europeană nu va da bani pentru „bâdlismul sovietic” al socialiștilor.
„Datorită bâdlismului sovietic stați și vorbiți în această sală”, i-a răspuns socialistul Vlad Batrîncea lui Țîcu, aluzie la faptul că actuala clădire a Parlamentului a fost construită pe timpul sovieticilor.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania