NOUTĂȚI în sistemul de învățământ: Examenele de la sfârșitul clasei a IX-a, monitorizate VIDEO ca la BAC, nota 10 din oficiu la Informatică pentru absolvenții de liceu, după sistemul aplicat în domeniul limbilor străine, dar și titluri noi de manuale
Ministerul Educației și Cercetării (MEC) anunță schimbări pentru examenele de absolvire a gimnaziului susținute începând cu finalul anului de studii 2023 - 2024.
Una dintre noutăți se referă la faptul că elevii din clasa a IX-a ar putea susține examenele fiind monitorizați de camere video, după exemplul candidaților la Bacalaureat, pentru a exclude eventuale fraude.
„La mijlocul lunii noiembrie, urmează să prezentăm viziunea ministerului privind desfășurarea examenului de clasa a IX-a în anul 2024. Ne dorim să creștem credibilitatea și nivelul de integritate la desfășurarea examenelor de clasa a IX-a. Avem o experiență bună la BAC, n-a fost o experiență simplă, dar este o experiență bună și apreciată de întreaga societate, inclusiv la o distanță de zece ani de la implementare. Explorăm opțiunea de a extinde această experiență bună și la examenul de clasa a IX-a”, a anunțat astăzi ministrul Dan Perciun.
O altă noutate pentru sistemul de învățământ vizează posibilitatea ca absolvenții de liceu să fie scutiți de încă un examen la Bacalaureat, după modelul aplicat în cazul limbilor străine.
„MEC a modificat regulamentul de desfășurare a examenelor, inclusiv a examenelor de Bacalaureat, în așa fel încât acei elevi care vor acumula trei certificate necesare pe dimensiunea Informatică vor fi scutiți cu nota 10 la BAC. Am promis că acest lucru se va întâmpla și el se întâmplă, iar la anul viitor sperăm să avem primii elevi scutiți cu nota 10 la BAC la disciplina Informatică”, a punctat ministrul Perciun în aceeași conferință de presă.
CITIȚI și Veste bună pentru PROFESORI: MEC promite majorări salariale de la 1 ianuarie 2024. Ministrul Perciun: „Știm solicitările sindicatelor și muncim pentru a atinge acel nivel”
Referitor la înlocuirea manualelor învechite din școli, Dan Perciun a anunțat că în acest an au ajuns pe băncile elevilor 33 de titluri de manuale din cele 41 licitate în 2023. Totodată, a fost deja desfășurată achiziția pentru încă 67 de titluri de manuale noi, care vor fi editate în anul 2024.
Printre planurile MEC se mai numără crearea a câte cel puțin o școală-model în fiecare raion, fiind vorba de instituții de învățământ renovate și dotate „ca la carte, la standarde europene”.
„În luna noiembrie curent, va demara procesul de selectare a acestor instituții”, a spus ministrul, adăugând că în prezent sunt resurse necesare pentru 10 - 15 școli dintr-un proiect finanțat de Banca Mondială.
De asemenea, MEC va achiziționa 60 de autobuze școlare noi, cu suportul Guvernului României, care a alocat 60 000 000 de lei, acestea urmând să ajungă în instituțiile din R. Moldova până la începerea anului școlar 2024 - 2025.
Cum să-ți organizezi corect frigiderul. Experții dezvăluie locul potrivit pentru fiecare aliment. Greșeala pe care o facem cu toții
Îți place să mănânci dulce, picant, sau sărat? Ce tip de personalitate ai, în functie de mâncarea preferată
Netflix NU vrea să știi acest cod! Ce se întâmplă dacă tastezi 10118