NOUTATE // Șoferii vor fi obligați să-și perfecteze regulat aceste adeverințe. Cine nu va fi admis să urce la volan
Ministerul Sănătății a pregătit un proiect de lege prin care stabileşte reglementări noi ale normelor privind examinarea medicală a conducătorilor de vehicule. Documentul a fost propus spre dezbateri publice și urmează a fi înaintat Guvernului.
Toți șoferii vor fi obligați să-și perfecteze adeverințe medicale care vor avea o valabilitate limitată: cinci ani pentru persoanele cu vârsta până la 65 de ani şi trei ani pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani. Termenul valabilităţii adeverinţei medicale se va stabili de către preşedintele comisiei medicale, individual pentru fiecare solicitant, ținându-se cont de starea sănătăţii persoanei şi riscurile posibile la conducerea vehiculului.
În nouă lege a fost redactată integral secțiunea „Vederea”, fiind specificate mai clar indicaţiile şi restricţiile pentru conducătorii de vehicule, care suferă de afecţiuni oftalmologice. Șoferii vor face un control amănunțit la ochi, fiind verificate: acuitatea vizuală, câmpul vizual, capacitatea vizuală în condiţii de luminozitate redusă, sensibilitatea la lumină puternică şi contraste, diplopia şi alte afecţiuni oculare care periclitează condusul în condiţii de siguranţă.
La fel, a fost modificată integral secţiunea ,,Diabetul Zaharat”, fiind enumerate situaţiile în care persoanele ce suferă de această maladie sunt admise la conducerea vehiculelor. Nu se vor emite sau reînnoi permisele de conducere pentru solicitanţii sau conducătorii de vehicule care au episoade repetate de hipoglicemie acută. Pentru a putea obține permisul de conducere, șoferul cu diabet zaharat va trebui să demonstreze că monitorizează nivelul de glucoză din sânge, își injectează regulat insulină și nu a avut în ultimele 12 luni niciun episod de hipoglicemie acută.
În noul document a fost completată și secțiunea ,,Afecţiuni neurologice”, fiind inclusă maladia – epilepsie. Sunt indicate clar toate situaţiile în care este admisă conducerea vehiculului pentru persoanele care suferă de această maladie, în funcție de crizele convulsive, formele şi frecvenţa manifestării acestora. Persoanele epileptice vor putea fi admise la șofat după trecerea unui an în care nu au mai avut nicio criză.
Alte două prevederi din lege spun că ,,Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite candidaţilor sau conducătorilor de vehicule cu tulburări grave ale ritmului cardiac și care suferă de angină în repaus sau la emoţie”.
O noutate bună vizează persoanele cu dizabilităţi ale aparatului locomotor. Autoritățile vor institui o structură specială care va adapta vehiculele pentru aceste persoane.
Ministerul Sănătății motivează că legislaţia naţională în domeniul siguranţei rutiere trebuie să fie racordată la cerinţelele directivelor europene, după ce R. Moldova a primit regim liberalizat de vize cu UE.
Puteți citi aici proiectul de lege pregătit de Ministerul Sănătății
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei