NOUTATE la alegerile locale! Chișinăul va avea șase primari
La alegerile locale din anul curent ar putea fi aplicate prevederile Legii privind administrația publică locală, adoptată în decembrie 2006. Potrivit documentului, Chișinăul trebuie să aibă un primar general și cinci primari de sector. De asemenea, urmează a fi instituite consiliile sectorale, în afară de Consiliul Municipal Chișinău, care activează în prezent.
Atât primarii, cât și consilierii vor fi aleşi prin vot direct de către cetățenii care locuiesc în sectoarele respective. Legea prevede expres că în sectoarele Botanica și Râșcani vor fi aleși câte 25 de consilieri, iar la Buiucani, Centru și Ciocana - câte 23 de consilieri.
Primarul general va avea patru adjuncți care vor fi aleși de consilieri în funcțiile de viceprimar, iar primarii de sector vor avea câte doi adjuncți.
O altă prevedere importantă care apare în Legea privind administrația publică locală se referă la organizarea unor referendumuri consultative în municipiul Chișinău. Primarul unui sector va putea propune consiliului sectorial consultarea cetățenilor privind problemele locale de interes deosebit.
Pe de altă parte, experții critică dur aceste prevederi legale și susțin că municipiul Chișinău nu este pregătit pentru o asemenea reformă. „Cred că această lege trebuie amânată sau abrogată, fiindcă va avea efecte negative asupra dezvoltării capitalei. Nu există o pregătire nici din punct de vedere juridic, nici din punct de vedere economic sau social. Nu este clar cum vor fi divizate atribuțiile primăriilor de sector și cum vor fi împărțite bugetele”, afirmă Viorel Furdui, directorul executiv al Congresului Autorităţilor Locale.
Expertul mai spune că, la adoptarea legii în 2006, politicienii de la Chișinău au copiat alte modele de conducere a orașelor mari, cum sunt Moscova, București sau Kiev, dar acestea funcționează cu mari probleme. „În Chișinău este nevoie de o reformă, de descentralizare administrativă, dar nu așa. Trebuie întărite preturile de sector care există, să le fie delegate mai multe atribuții și resurse. În primul rând trebuie modificată Legea cu privire la municipiul Chișinău adoptată în 1995, care este total depășită”, a concluzionat Furdui.
Amintim că Legea privind administrația publică locală a fost votată de Parlament pe 28 decembrie 2006, fiind publicată în Monitorul Oficial în martie 2007. Aceasta nu a fost aplicată la precedentul scrutin electoral, după ce deputații au cerut o amânare până la alegerile locale din 2015.
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”
Adrian Dupu, vot la Chișinău pentru prezidențialele din România: „Am votat cu gândul la R. Moldova, pentru că îmi doresc un președinte care să iubească și R. Moldova la fel de mult cum iubește România, care a demonstrat că îi pasă de R. Moldova”