Noul program „Ukraine2EU” lansat la Kiev pentru sprijinirea aderării Ucrainei la UE până în 2027


Un program de sprijin pentru Ucraina, denumit "Ukraine2EU" și evaluat la 16,7 milioane de euro, a fost lansat la Kiev. Acesta este finanțat de Danemarca, Lituania și Suedia și are scopul de a facilita aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, a anunțat Delegația UE în Ucraina.
Lansarea programului "Ukraine2EU" a avut loc marți, la Kiev, în cadrul unei conferințe intitulată "Aderarea Ucrainei la UE: nu dacă, ci când". Ucraina a solicitat statutul de membru al UE la cinci zile după ce președintele rus Vladimir Putin a început operațiunile militare în Ucraina, în februarie 2022. Comisia Europeană a răspuns favorabil acestei solicitări în iunie 2022, iar ulterior, Ucraina și Republica Moldova au obținut statutul de candidate.
Negocierile de aderare la UE sunt planificate să înceapă în iunie 2024, iar programul "Ukraine2EU" va continua până în 2027, având ca scop principal sprijinirea reformelor instituționale și legislative necesare pentru "avansarea pe calea europeană", conform declarației ministrului danez al Afacerilor Europene, Marie Bjerre. Aceasta a subliniat că Ucraina a avut deja un progres semnificativ. Reformele esențiale vizează armonizarea legislației ucrainene cu cea a UE, cu accent pe combaterea corupției.
Programul urmărește să accelereze procesul de aderare a Ucrainei la UE, în ciuda opoziției din partea Ungariei lui Viktor Orban. Comisarul ungar pentru Extindere, Oliver Varhelyi, estimează că Ucraina ar putea deveni membră a Pieței Comune până în 2029, dacă implementarea reformelor va decurge corespunzător. Aceasta subliniază complexitatea procesului, deși guvernul lui Volodimir Zelenski insistă asupra urgenței acestuia.
"Sarcina noastră este să obținem o integrare cât mai rapidă și eficientă", a precizat premierul Denîs Șmîhal la Delegația UE. Ministrul lituanian de Externe, Kestutis Budris, a declarat pentru Kyiv Independent că aderarea Ucrainei la UE este vitală pentru securitatea și stabilitatea Europei. În condițiile în care accesul Ucrainei în NATO este blocat de Statele Unite, aderarea la UE ar putea oferi garanții de securitate printr-un sistem european de apărare.









































































