06:02:17 18.01.2025
Stiri

Noul plan militar al lui Putin din 2024 a fost DEZVĂLUIT: Acesta are trei etape pentru victorie și o concesie Ucrainei

Actualitate 16.02.2024 10:28 Vizualizări1236 Autor: Ziarul National
Noul plan militar al lui Putin din 2024 a fost DEZVĂLUIT: Acesta are trei etape pentru victorie și o concesie Ucrainei

Experții de la Royal United Services Institute din Londra au dezvăluit noul plan militar al lui Vladimir Putin și obiectivele sale din războiul purtat în Ucraina din 2024. Forțele armate ruse ar putea atinge vârful pe front spre sfârșitului anului, însă se vor confrunta cu multe provocări. Ținta președintelui rus este clară și ea are în vedere cucerirea a cât mai multor teritorii din Ucraina, pentru a putea declara victoria la Moscova, dar făcând și o concesie Kievului.

Înfrângerea încercării Rusiei de a subjuga Ucraina trebuie să se bazeze pe înțelegerea a ceea ce Putin încearcă să realizeze, a modului în care intenționează să-și atingă obiectivele și a capacității sale de a implementa acest plan, potrivit RUSI.

Teoria rusă a victoriei a trecut prin diferite iterații de-a lungul războiului, dar Moscova are acum un plan clar despre cum intenționează să procedeze.

Rusia își menține în continuare obiectivul strategic de a realiza subjugarea Ucrainei. Acum crede că câștigă. Termenii de predare propuși în prezent de intermediarii ruși includ cedarea Ucrainei a teritoriului aflat deja sub controlul Rusiei împreună cu Harkov și, în unele versiuni, Odesa; acceptarea de a nu adera la NATO; și menținerea unui șef de stat aprobat de Rusia.

Singura concesie semnificativă pe care Rusia o propune este aceea că ceea ce a mai rămas din Ucraina poate adera la UE. Procesul prin care Rusia își propune să obțină acest rezultat este în trei etape.

Prima necesită continuarea presiunii de-a lungul frontului ucrainean pentru a drena munițiile și rezervele de personal ale Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU). Paralel cu acest efort, serviciile speciale ruse au sarcina de a rupe hotărârea partenerilor internaționali ai Ucrainei de a continua să ofere ajutor militar

Odată ce ajutorul militar a fost limitat în mod semnificativ, astfel încât stocurile de muniție ucrainene să se epuizeze, Rusia intenționează să inițieze operațiuni ofensive suplimentare pentru a obține câștiguri semnificative – chiar dacă lente – pe câmpul de luptă.

Aceste câștiguri sunt apoi destinate să fie folosite ca pârghie împotriva Kievului pentru a forța capitularea în condițiile rusești. Orizontul de planificare pentru implementarea acestor obiective, care oferă linia de bază pentru generarea de forțe rusești și rezultatele industriale, este că victoria ar trebui obținută până în 2026.

Este vital să înțelegem că obiectivele Rusiei se pot extinde cu succes și, având în vedere că Kremlinul a încălcat aproape toate acordurile semnificative atât cu Ucraina, cât și cu NATO, nu există nicio asigurare că, chiar dacă Rusia ar obține ceea ce și-a dorit din negocieri, nu s-ar strădui ulterior să ocupe fizic restul Ucrainei sau să fie încurajată să folosească forța în altă parte.

Dacă Ucraina primește sprijin masiv, Rusia nu poate avansa

Armata rusă a început anul 2023 cu o forță foarte dezorganizată în Ucraina, care cuprindea aproximativ 360.000 de soldați. Până la începutul ofensivei ucrainene din iunie 2023, acesta se ridicase la 410.000 de soldați și devenea din ce în ce mai organizată. Până la începutul anului 2024, Grupul Operațional al Forțelor Ruse din teritoriile ocupate cuprindea 470.000 de soldați.

În timp ce calitatea forțelor rusești este puțin probabil să crească atâta timp cât ucrainenii pot menține un nivel semnificativ de uzură în întreaga forță, rușii vor putea menține un ritm constant al atacurilor pe tot parcursul anului 2024.

Grupul de forțe ruse continuă să înregistreze pierderi semnificative, dar crește totuși în dimensiune. Operarea la scară mai mare permite armatei ruse să ia măsuri care să garanteze integritatea liniei frontului.

Deși aspirația armatei ruse de a crește în dimensiune la 1,5 milioane de militari nu a fost realizată, recrutorii ating în prezent aproape 85% din țintele lor atribuite pentru a contracta trupe pentru a lupta în Ucraina. Prin urmare, Kremlinul consideră că poate susține rata actuală de uzură până în 2025.

În ceea ce privește echipamentul de luptă, Grupul de Forțe Rusiei deține aproximativ 4.780 de piese de artilerie cu țevi, dintre care 20% sunt autopropulsate; 1.130 MLRS; 2.060 tancuri; și alte 7.080 de vehicule blindate de luptă, constând în principal din MT-LB, BMP și BTR. Acestea continuă să fie susținute de 290 de elicoptere, dintre care 110 sunt elicoptere de atac și 310 de avioane rapide, au dezvăluit experții.

Concluziile sunt foarte clare. Teoria rusă a victoriei este plauzibilă dacă partenerii internaționali ai Ucrainei nu reușesc să dispună de resurse adecvate pentru AFU. Cu toate acestea, dacă partenerii Ucrainei continuă să ofere suficientă muniție și sprijin de instruire AFU pentru a permite stoparea atacurilor rusești în 2024, atunci este puțin probabil ca Rusia să obțină câștiguri semnificative până în 2025.

Dacă Rusia nu are perspectiva de câștiguri până în 2025, având în vedere incapacitatea sa pentru a îmbunătăți calitatea forțelor pentru operațiunile ofensive, rezultă că va lupta pentru a forța Kievul să capituleze până în 2026.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md